El port romà d'Empúries estava tancat per la muralla de la ciutat i amb torres de defensa

Vist: 3382

El «Thetis» troba cent àmfores de vi andalús en un vaixell romà enfonsat a Cadaqués el segle I dC.

El port romà d'Empúries estava envoltat per les muralles de la ciutat, segons han revelat les excavacions que ha fet aquest any el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya amb el vaixell Thetis . S'ha trobat la base d'una torre de set metres i s'han delimitat els límits sud i est. Ahir es va tancar la campanya d'excavacions d'aquest any, que també ha permès documentar que a Catalunya, gran exportadora de vi en època romana, també hi arribava vi d'Andalusia. Concretament s'han trobat cent àmfores de vi andalús entre les restes del vaixell Culip VIII , enfonsat a la costa de Cadaqués el segle I dC.

Aquesta campanya d'excavacions del Thetis, iniciada a la primavera, ha permès posar al descobert que el port romà d'Empúries era més gran del que es pensava i que estava protegit per les muralles de la ciutat. S'han trobat, amb proves geofísiques, part dels grans carreus que tancaven la instal·lació portuària pel sud i per l'est, aprofitant les roques de les muscleres grosses com a part d'aquesta protecció. A més, s'ha localitzat la base d'una torre de defensa de 7x7 metres. El gran repte, l'any vinent, serà excavar al voltant del que es coneix com a moll grec, que en realitat era romà i que es dubta que realment tingués la funció de moll per la zona on està situat. «Caldrà veure què protegia i per què servia realment», apunta el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Xavier Nieto.

Ahir, coincidint amb la finalització de la campanya d'excavacions d'aquest any, es van fer públics els resultats dels treballs dels darrers sis mesos. Una de les troballes més interessants ha estat l'excavació feta en un dels nou vaixells enfonsats a la cala Culip de Cadaqués. El Culip VIII, descobert gràcies a l'avís d'un bussejador que va localitzar una àmfora, ha permès trobar les cent àmfores que aquest vaixell romà portava com a càrrega. Científicament és molt interessant, perquè prova que a Catalunya també hi arribava vi andalús -un vi bullit i barrejat amb fruita-, tot i que els catalans eren els principals exportadors de vi de l'imperi.

Dels 760 jaciments que s'han trobat fins ara a Catalunya, només aquest vaixell -d'entre el segle X aC i el X dC- portava aquest tipus de càrrega. Se sospita que havia sortit d'Empúries, on segurament hi hauria arribat un vaixell més gran anteriorment amb 7.000 o 8.000 àmfores, i que el seu destí era el port de Narbona. A l'altura de Cadaqués, però, va xocar contra les roques i es van enfonsar, i tota la càrrega va quedar escampada a dotze metres de fondària. Aquestes dades seran molt útils dins el projecte que s'està fent des de la UdG i la Universitat de Lleida per estudiar la navegació romana. Aquest projecte està inclòs en un programa europeu sobre les antigues rutes de navegació de la mediterrània, des de Nàpols a Andalusia, coordinat científicament pel CASC.

Publicada al diari "El Punt", 10 d'octubre de 2003 - Robert Carmona - Roses

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)