La direcció de les excavacions a la Ciutadella reclama el reconeixement de Roses com a colònia Grega.

Vist: 3347

Anna Maria Puig, directora de les excavacions, contradiu les afirmacions publicades recentment (4/5/2003) de que Empúries és la única colònia grega de la península.

A continuació publiquem la transcripció literal de l'escrit rebut d'Anna Maria Puig Griessenberger en el que posa de manifest la seva opinió respecte a l'afirmació feta darrerament de que "Empúries és la única colònia grega de la península", publicada el dia 4 de maig del 2003 al diari "El Punt", i quin contingut va reproduir aquest portal.

"Només volia fer un comentari sobre la notícia recentment publicada sobre Empúries i els tràmits per a convertir-la en patrimoni mundial. Considero lamentable que entre els arguments esgrimits figuri, en primer terme, l'afirmació que Empúries és la única colònia grega coneguda a la Península. Cal recordar, tant per els coneixedors de l'arqueologia del nostre país, com pels que semblen oblidar-la conscientment, que a pocs quilòmetres al nord d'Empúries, dins la mateixa badia de Roses, existeix una altra colònia, Rhode, que s'ha vist, des de sempre, molt menys afavorida que el jaciment veí. Una de les principals raons d'aquesta menor atenció ha estat, precisament, la mateixa proximitat d'Empúries, que des dels inicis de la investigació arqueològica en aquest territori del nord-est català, ha acaparat temps i diners. També hauríem de considerar, en relació al tema, les dificultats intrínseques del jaciment de Roses, on la perduració humana en el lloc assoleix els vint-i-cinc segles d'història, fet que ha suposat un handicap a l'hora d'excavar, reconèixer i explicar el jaciment. Aquest darrer detall és el que, des de l'inici de les excavacions, l'any 1916, ha pesat més sobre els investigadors que hi han treballat, ja que hom troba, damunt les restes gregues, construccions d'un assentament romà des del segle II dC, una important ciutat tardoantiga des del IV fins al VI o principi del VII dC (que acaba esdevenint un centre funerari i cultural dels possibles grups humans que s'han allunyat del lloc arran dels esdeveniments de l'època), una vila medieval fundada a recés del monestir benedictí de Santa Maria de Roses de mitjan segle X i, finalment, un recinte fortificat modern, construït sobre la vila medieval a mitjan segle XVI. Cal posar les coses al seu lloc, considero, i no intentar anul·lar des d'Empúries el jaciment de Roses, com ja feren en el seu temps els romans imperialistes. Han estat, des del IV aC, dues ciutats veïnes i rivals, amb anys de convivència i anys de competència. No podem deixar que la història es repeteixi. És correcte intentar aconseguir aquest reconeixement mundial, però no d'aquesta manera. Des de Roses estem treballant per donar a conèixer aquesta colònia sobre la qual, cal dir, tenim més dades arqueològiques i més superfície excavada que en la pròpia Empúries. Esperem que la propera monografia que actualment estem preparant (publicacions del Museu d'Arqueologia-Girona), permeti que finalment Rhode entri en la història del món grec occidental i ocupi el lloc que li correspon.

Atentament,

Anna Maria Puig Griessenberger

Directora de les excavacions a la Ciutadella de Roses "

Escrit rebut d'Anna Maria Puig Griessenberger

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)