El Museu de l´Empordà exposa les valuoses trobadelles arqueològiques de Vilafant

Vist: 4325

La mostra exhibeix les restes que van sortir a la llum arran de les obres del TAV a la zona de la Serra del Mas Bonet.

Excavacions a la Serra del Mas BonetFIGUERES | DDG El Museu de l'Empordà inaugurarà divendres l'exposició Vida i Culte en el Neolític Empordanès. L'assentament prehistòric de la Serra del Mas Bonet-Vilafant, Alt Empordà.
Des del Museu de l'Empordà asseguren "hem trobat interessant poder mostra-ho atès que són restes de troballes arqueològiques a partir dels treballs del traçat del TAV a un punt concret de la nostra comarca: la Serra del Mas Bonet".
Mas Bonet és un extens assentament prehistòric ocupat durant gairebé 3.500 anys, des de les primeres etapes del neolític fins a l'edat del bronze (entre el 5.000 i el 1.500 aC). L'any 2008, mentre l'equip d'arqueòlegs s'hi trobava excavant, "es van trobar sis esteles i un menhir, una troballa molt singular", segons els organitzadors.
Una època de canvis
"Sabem que aquestes comunitats prehistòriques van viure una època de canvis de gran transcendència: l'extensió del fenomen megalític, l'aparició dels primers metalls i, molt possiblement, la consolidació de les diferències socials entre els membres de les comunitats".
Les representacions figuratives més o menys abstractes de pedra tenen una gran força i desprenen una "autèntica bellesa pètria". Però, més enllà, construeixen, "sense cap mena de dubte", una novetat en el panorama de la prehistòria catalana i una "oportunitat per analitzar el món de les idees en les darreres etapes de la prehistòria".
De la mateixa manera, aporten "informació inèdita" sobre el món de les creences i els mites, amb un "possible culte al toro", ja que aquestes comunitats prehistòriques "poblaren en el nostre territori entre finals del IV mil·leni i l'inici del III mil·leni abans de la nostra era".
Es tracta d'una exposició produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i que ha estat a la seu d'aquest Museu Nacional a Barcelona i també a la subseu de Sant Pere de Galligants de Girona, durant el 2012 i el Museu de l'Empordà acull ara en itinerància.

Publicada al "Diari de Girona" el dia 13 de març de 2013, DDG, Figueres.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )