El moviment de terres al turó de la Bateria de Girona queda suspès per fer prospeccions arqueològiques

Vist: 3624

El dia 24/01/2007 ja es van acotar zones per fer la recollida de restes prehistòriques.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, va confirmar el dia 24/01/2007 que l'Ajuntament havia fet aturar els moviments de terres de les obres que es fan a l'anomenat turó de la Bateria, a la sortida nord de Girona, i que havien demanat a Cultura de la Generalitat que acotés les zones en què hi ha probabilitats de trobar restes arqueològiques. El jaciment sobre el qual s'han començat a fer les obres estava documentat, s'hi havien fet excavacions i s'havia designat com a puig d'en Roca III.

El material trobat en les excavacions fetes a finals del setanta i principis dels vuitanta pertanyia a la indústria lítica i consistia en còdols tallats, fragments i esclats. L'arqueòleg Eudald Carbonell, que va dirigir aquelles excavacions, va ratificar que es tracta d'un jaciment en superfície que conté restes d'aquest tipus d'indústria d'una antiguitat de 200.000 a 500.000 anys. Carbonell va explicar que hauria calgut fer prospeccions arqueològiques abans de fer les obres: «És una qüestió òbvia i hauria d'estar normalitzat que, quan es fan intervencions d'aquest tipus en llocs en què tothom sap que hi ha restes, s'haurien de fer prospeccions arqueològiques i recollir el material que hi pugui haver.» Carbonell va explicar que les excavacions que van fer van demostrar l'existència d'aquest jaciment, i que una vegada descobert ho van «remarcar» i van fer les fitxes oportunes. L'eminent arqueòleg afirma que ara caldria recollir el material que hi ha i fer un seguiment de les obres per veure si surt material diferent del que s'ha extret fins ara que aporti dades noves.

Joan Pluma va explicar ahir que, quan el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Josep Quintanas, li va notificar el que passava, va posar-se en contacte amb l'empresa que fa les obres, Xavier Alsina, i va fer aturar els moviments de terres. Pluma també va demanar a Cultura que acotés les zones en què hi havia probabilitats de localitzar restes i ahir mateix els arqueòlegs ja van començar a treballar-hi. Pluma va remarcar que no s'han aturat les obres, només els moviments de terres, i que creu que l'afectació al jaciment no ha estat greu.

Per la seva banda, Josep Quintanas va explicar ahir que havien requerit a Albert Aulines, de l'Associació Arqueològica de Girona, que els fes arribar les restes localitzades els últims dies provinents de la zona. Josep Quintanas també va explicar que entén que en l'actuació no hi ha hagut «cap actitud lesiva», tot i que lamenta que no s'hagi pogut actuar sobre el jaciment des del primer moment.

Publicada al "Punt Avui" el dia 25 de gener de 2007, Dani Chicano, Girona.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)