Confirmen a Sarrià un assentament de població germànica visigòtica

Vist: 3531

És l’únic nucli de població d’aquesta ètnia documentat a les comarques gironines.

LAURA PORTAL - SARRIÀ DE TER. Un equip d’arqueòlegs ha identificat fins a vuit tombes a la necròpoli romana i visigòtica del Pla de l’Horta de Sarrià de Ter. Ja se n’han excavat tres i en una d’elles s’han trobat dues sivelles, una de bronze i una de ferro, que corresponen a la vestimenta germànica dels visigots. Aquesta dada confirma que hi va haver un poblament visigòtic, a més de l’hispanoromà. Es constataria, doncs, que hi havia un nucli de població de cultura germànica, l’únic fins ara a les comarques gironines.

L’únic assentament de població germànica, sigui ètnicament o culturalment, s’ha localitzat a Sarrià de Ter. Les excavacions, dirigides per Joan Llinàs i un equip de quatre arqueòlegs de l’empresa Janus per encàrrec de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, es van començar dimecres de la setmana passada i es poden allargar un mes més, tenint en compte la superfície que s’ha d’excavar.

De moment, els treballs de recerca ja han donat com a resultat la troballa de vuit tombes d’entre els segles III i IV després de Crist, les d’època romana del Baix Imperi, i de fins al segle VI, les d’època visigòtica. Precisament, ha estat una d’aquestes la que ha donat una sorpresa gratificant als investigadors. S’hi han trobat dues sivelles, una de ferro i una de bronze, que corresponen a l’estil germànic i que confirmarien, doncs, l’assentament d’un petit nucli de població d’aquesta cultura. Fins ara se’n tenien indicis però no s’havia pogut documentar. Sí que es coneixien assentaments visigòtics, però no població d’origen ètnic o cultural de les tribus germàniques.

Publicada al diari "El Punt" els dia 30 de maig del 2006

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)