Sarrià obrirà la vil·la romana del Pla de l’Horta al públic

Vist: 2651
Passarel·les instal·lades al Pla de l'Horat. Foto: Joan Sabater
Passarel·les instal·lades al Pla de l'Horat. Foto: Joan Sabater

S’adequa un itinerari amb passarel·les elevades i plafons explicatius del jaciment, on des de fa deu anys es fan excavacions. Es vol difondre i fer valer el patrimoni arqueològic del municipi.

Al voltant de l’urbs romana de Gerunda, hi havia vil·les residencials com la del Pla de l’Horta a Sarrià de Ter. Ara l’Ajuntament vol obrir al públic el jaciment, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat l’any 2012. Des que l’any 2008 van començar-hi les excavacions de manera regular, el patrimoni descobert “és important amb les seves particularitats”, explica el regidor de Cultura del consistori sarrianenc, Jordi Estefanell. Amb la voluntat de “fer valer el patrimoni del municipi”, Estefanell considera que és el moment de facilitar-hi les visites. En aquest sentit s’hi han fet uns treballs d’adequació per fer-lo visitable. S’hi han instal·lat unes passarel·les elevades en el recorregut i uns cartells amb infografies explicant com era aquesta àrea residencial, objecte de diferents remodelacions al llarg de la seva història, entre el segle I aC i el V dC. “Està prenent forma”, conclou Estefanell, sense voler posar data d’inici de les visites. També s’hi han instal·lat unes càmeres de seguretat per assegurar el jaciment arqueològic. El projecte el coordina l’arquitecte Lluís Bayona, cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona. En aquest sentit, les campanyes d’excavacions, que s’hi han dut a terme de forma regular en els últims sis anys, són fruit d’un conveni, iniciat ara en farà deu, entre la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Sarrià de Ter i la Diputació de Girona. Els treballs d’adequació i d’itinerari visitable a la vil·la del Pla de l’Horta suposen una inversió de 34.571 euros, dels quals un 70% els aporta en forma de subvenció la Diputació de Girona: 24.200. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, Jordi Estefanell, destaca també que a més de ser un valor patrimonial que té la població i que cal difondre, les visites contribueixen a la promoció del municipi però també de les diferents vil·les suburbanes que hi havia a l’entorn de Gerunda. Si bé la vil·la romana del Pla de l’Horta és la més ben conservada, els arqueòlegs en coneixen d’altres com ara la de Sant Pere de Montfullà, Sant Menna de Vilablareix, can Pau Birol (Bell-Lloc), el temple d’Aiguaviva i la de Palau-sacosta. Jordi Estefanell valora la realització de recorreguts arqueològics conjunts amb el municipi veí de Sant Julià de Ramis.

Exposició dels mosaics

En la campanya d’excavació del 2010 , al Pla de l’Horta, es van posar al descobert nous i peculiars mosaics que en van revelar la riquesa. Aquests mosaics estan guardats al Museu Arqueològic a Sant Pere de Galligants i la voluntat és fer-ne una exposició abans d’acabar l’any. Es tracta de més de mitja dotzena de paviments datats en dues èpoques ben diferents, una “sort” segons els experts, perquè normalment quan es feien renovacions del sòl els mosaics se solien arrencar, i en aquest cas un es va superposar a l’altre. Pels arqueòlegs, els més interessants, per la seva peculiaritat, són els mosaics de l’època d’August (segles I aC-I dC): paviments de signinum complementats per plaques d’opus sectile que tenen un estil italianitzant, d’allò més inhabitual en la Gerunda de l’època.

Publicada al diari "El PuntAvui", 23 de setembre de 2018 - G. Busquets - Sarrià de Ter

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)