Coberta de 600 m² per al jaciment romà de Sarrià de Ter

Vist: 3518

Pla de l'Horta 2015 - El Punt Avui

Una coberta de 600 m² protegirà bona part de la part excavada de la vil·la romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter, després que l'Ajuntament i Abertis signessin ahir un conveni per finançar la restauració i museïtzació d'aquest jaciment arqueològic.

El projecte de la coberta ha estat redactat per Lluís Bayona, cap del servei de monuments de la Diputació de Girona, i tindrà un cost de 305.000 euros.
L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, va destacar la importància de la intervenció pel que representa poder fer visitable el jaciment i complementar-lo amb visites guiades, dins el marc d'un projecte museològic. Per la seva part, José Miquel Camacho, representant d'Abertis, va destacar la vinculació de l'empresa amb el territori com a element clau per a la seva implicació en el projecte.
La coberta que s'hi instal·larà, de fet la primera fase d'un projecte que es vol complementar amb l'enjardinament del conjunt, servirà per protegir el jaciment i minimitzarà, des de sota, l'estructura de la coberta, a més de donar relleu a les restes.
Millor conservada
La vil·la suburbana d'època romana del Pla de l'Horta és, en paraules de l'arqueòleg responsable de les excavacions, Lluís Palahí, la millor conservada de la demarcació de Girona: “Té paraments i estructures molt importants, en què els murs superen els dos metres d'altura, quan normalment no passen dels 50 centímetres”. Fundada al segle I aC i activa fins al V, neix pràcticament en paral·lel a la ciutat de Girona, i la seva particularitat és que dura fins a l'època visigoda. Aquest fet permet reconstruir set segles de la història de Girona: “La ciutat de Girona ha estat molt garrepa a l'hora d'aportar informació arqueològica, perquè totes les estructures medievals van destruir bona part de la ciutat romana. Per això ens cal traslladar-nos a l'exterior per veure com evolucionava la societat i poder-ho extrapolar”. Els últims anys s'han començat a localitzar estructures pertanyents a la zona productiva de la vil·la, on destaca un conjunt format per una sala de premsat i un conjunt de dipòsits que configuren una gran instal·lació de la producció de vi. La vil·la del Pla de l'Horta va ser descoberta de manera accidental el 1970, durant les obres de construcció d'un bloc de pisos, que finalment no es va tirar endavant.
El conjunt de la parcel·la podria superar els 8.000 metres quadrats.

Publicada al diari "El PuntAvui", 21 de febrer de 2015 - Joan Trillas - Sarrià de Ter 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)