Les excavacions al «castellum» de Sant Julià serveixen per definir espais

Vist: 3760

S'han excavat cinc habitacions, en una de les quals s'ha trobat un enterrament infantil.

DANI CHICANO - Sant Julià de Ramis.- La campanya d'excavacions d'aquest estiu al castellum fractum de Sant Julià de Ramis ha permès definir espais i s'han començat a excavar a l'interior dels edificis de la banda de llevant del jaciment, segons els directors de les excavacions, els arqueòlegs Jordi Sagrera i Isabel Miquel, que ahir van donar per tancada la campanya.

No hi ha hagut cap troballa espectacular, mediàticament parlant, en aquesta campanya, però sí que n'hi ha hagut d'importants, que permeten anar afinant les cronologies, sobretot gràcies als fragments de ceràmica, que és l'element director, ja que és el més fiable per les seves característiques, dificultat a l'hora de reciclar i, per tant, capacitat de perdurar. De ceràmica, diuen els arqueòlegs que se n'ha trobat en abundància. A més, segons Sagrera, les excavacions, que han deixat al descobert una bona part de muralla, han permès entendre com funcionen les diferents fases de la fortificació, ja que si bé el centre de l'opidum estava totalment encerclat, n'hi havia que funcionaven com a barreres. La part més antiga de la muralla és de l'ibèric antic, però sense poder precisar més, i cap al segle II aC o a principi del segle I aC s'hi va fer una reforma important.

Poc més d'una dotzena de persones van estar treballant en les excavacions durant el mes de juliol, gairebé el mateix nombre que en la primera quinzena de setembre. Durant aquest temps, a més de definir espais, s'ha excavat en cinc habitacions, en una de les quals s'ha trobat un enterrament infantil, semblant al que es va trobar fa dos anys. La campanya també ha servit per anar consolidant un jaciment, en el qual, segons els arqueòlegs, s'ha fet molta feina, però encara en queda un munt per fer. Es pot afirmar també que el poblat ibèric, a diferència del que passa amb molts poblats d'aquest tipus, encara estava en funcionament quan hi van arribar els romans. L'Ajuntament de Sant Julià, a través del seu alcalde, Narcís Casassa, va reiterar ahir el seu compromís per mantenir la línia que ha dut a la museïtzació de part del jaciment, especialment la zona de la fortificació romana, que ha permès fer-ne la difusió i la donar-li la utilitat necessària, a més de generar recursos pedagògics per a les escoles.

Publicada a "El Punt" el dia 18 de setembre del 2007

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)