La caserna romana és l'objectiu de les noves excavacions a Sant Julià de Ramis

Vist: 3174

Seixanta estudiants treballaran en el jaciment els pròxims dos mesos.

RAMON ESTÉBAN / Sant Julià de Ramis - La vuitena campanya consecutiva de recerca arqueològica a la Torre de Sant Julià de Ramis (un jaciment a la muntanya dels Sants Metges que concentra restes ibèriques, romanes i visigòtiques) se centrarà en els límits del nord-est del recinte fortificat de l'època romana baix imperial (segle III), així com en el perímetre del poblat ibèric. Els treballs van començar dilluns i es perllongaran fins a finals d'agost.

Un conveni entre la UdG i l'Ajuntament de Sant Julià fa possible la recerca a la Torre. Repartits en quatre torns de quinze dies, aquest any passaran pel cèlebre jaciment una seixantena d'estudiants de centres universitaris de Girona, Barcelona, Salamanca, Madrid i les illes Canàries, que tindran de directora l'arqueòloga Isabel Miquel.

La recerca es concentrarà a l'extrem nord-est de les restes de la caserna del segle III, aixecada en plena època baix imperial romana. «Es tracta d'esbrinar com era aquest espai, que va ser objecte de diferents reformes», anunciava ahir Isabel Miquel assenyalant les restes d'unes parets de gruix notable. Aquests murs estan situats just al lloc on fins a l'any passat circulava el camí veïnal que conduïa a l'església dels Sants Metges i que es va desviar cap a una cota més baixa de la muntanya. Malgrat haver romàs sota el camí, les restes no estan més malmeses del que sol ser habitual. Com en anys anteriors, entre aquestes restes han localitzat fragments d'estucat de calç, pintats amb tons blavosos, pertanyents a la part interior dels murs derruïts.

Un altre objectiu de la present campanya serà delimitar el poblat ibèric en el seu vessant nord. Els arqueòlegs calculen que fins ara s'ha excavat menys del deu per cent de tot el jaciment, que abasta des de la Torre fins a l'església dels Sants Metges.

Publicada a "El Punt" el dia 2 de juliol del 2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)