Les restes de la caserna romana tardana de Sant Julià de Ramis es posaran aviat a l'abast del públic

Vist: 3485

L'Ajuntament ja té enllestit el projecte de museïtzació del recinte.

RAMON ESTÉBAN / Sant Julià de Ramis - Un cop excavada i consolidada una part significativa del castellum fractum de la muntanya dels Sants Metges, l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis ha decidit fer visitable aquestes restes que daten d'entre els segles IV i VII, corresponents a una caserna militar. Ja es disposa del projecte (obra de Martirià Figueres, el mateix que ha ideat la museïtzació de la vil·la romana dels Ametllers, de Tossa) i, si es troba finançament, les obres s'adjudicaran aquest any mateix.

La museïtzació està pressupostada en uns 125.000 euros, una quantitat que no preocupa massa el consistori, segons van indicar l'alcalde i el regidor de Cultura quan van mostrar el projecte, ahir al migdia. El condicionament del recinte permetrà portar-hi visites guiades, una activitat fonamental del programa de divulgació de l'antiga caserna que l'Ajuntament vol aplicar en aquest mandat, a fi que aquest element del patrimoni tan important sigui conegut pels propis veïns del municipi. També es busca entrar en els circuits de turisme cultural de Girona, un objectiu pel qual hi ha arguments de sobra: el castellum és un dels escassos vestigis que existeixen a l'Europa occidental de recintes militars romans tardans allunyats de ciutats, segons va destacar en el mateix acte Josep Burch, codirector de l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG, responsable de la recerca als Sants Metges.

Un «museu» repartit

L'Ajuntament ha descartat bastir un museu local a partir de les restes -d'època ibèrica fins a medieval- desenterrades a la muntanya dels Sants Metges. Ha optat, en canvi, per muntar, durant els mesos d'abril i maig, una exposició repartida per diferents punts del municipi i pensada especialment per als escolars. Serà senzilla (constarà d'uns plafons que tractaran monogràficament un aspecte del jaciment i el context del món antic tardà) però tindrà l'atractiu afegit que els alumnes hi trobaran uns enigmes que hauran de resoldre. «Busquem que sigui participativa», van comentar els responsables municipals

Les activitats previstes

El programa de difusió del castellum per aquest any comença aquest divendres (Centre Cívic, 21.30) amb una conferència de l'historiador de la UdG Josep Maria Nolla (Sant Julià a l'antiguitat tardana). El dia 25 d'abril s'escenificarà la vida quotidiana de la caserna; per al maig s'ha previst una visita guiada a tota la muntanya, inclòs el camí del congost, que ressegueix la llegendària Via Augusta romana; per al juny, una visita per explicar la feina dels arqueòlegs; per al juliol i l'agost, un altre espectacle teatralitzat sobre la vida a la caserna; per al setembre, una visita per explicar els resultats de les excavacions de l'estiu; per al novembre, uns tastets de plats preparats a partir de receptes culinàries d'aquella època, i per al desembre, la presentació d'un còmic sobre la història del castellum.

Publicada a "El Punt" el dia 24 de març del 2004

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)