Descobreixen un altre esquelet de bòvid al Camp dels Ninots, a Caldes

Vist: 4098

Camp dels Ninots - 2013Les restes de l'animal daten de fa 3,1 milions d'anys i l'estructura original està intacta. També s'han trobat restes de vertebrats i peixos.

L'última campanya arqueològica feta al Camp dels Ninots el mes de maig passat ha permès descobrir un esquelet sencer d'un bòvid de fa 3,1 milions d'anys i en connexió anatòmica, és a dir, amb l'estructura original intacta. En aquesta ocasió, l'excavació, en què hi han intervingut una trentena d'investigadors, s'ha concentrat en dos punts del volcà: l'un, a l'extrem nord, a l'anomenat sector de Can Cateura, i l'altre, a l'extrem sud, a la zona coneguda com a Ca n'Argilera. Als dos emplaçaments, separats aproximadament per 600 metres de distància, s'hi ha treballat simultàniament, i s'ha obtingut abundant material paleontològic i paleobotànic.

L'esquelet de bòvid pertany a l'espècie Alephis tigneresi i s'ha trobat en el sector de Can Cateura aquest maig; és el primer que es recupera en aquesta zona del jaciment. "El fet de trobar-se a més de 600 metres de distància dels descoberts en campanyes anteriors demostra la gran densitat de restes paleontològiques repartides per tota la superfície del cràter del volcà", afirmen Bruno Gómez i Gerard Campeny, directors de l'excavació, juntament Jordi Agustí, tots tres membres de Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Es tracta d'un esquelet sencer i en connexió anatòmica que correspon a un individu adult que, juntament amb els 13 esquelets d'aquesta mateixa espècie recuperats en campanyes d'excavació anteriors, "proporcionarà important informació per conèixer tant l'evolució d'aquests bòvids com les seves dinàmiques socials", van subratllar els arqueòlegs.

Juntament amb les restes de grans vertebrats, pel que fa a la campanya d'excavació d'enguany cal destacar també la localització de centenars de restes de petits vertebrats, entre amfibis, rèptils i peixos, concretament carpes de llac de l'ordre dels cipriniformes, de les quals s'han pogut identificar fins a tres espècies diferents. Entre altres troballes, destaca un exemplar en perfecte estat de conservació, un fet que confirma que els sediments d'aquest jaciment són "excel·lents" per a la preservació d'aquest tipus de fòssils. Les restes han atret l'atenció d'investigadors del laboratori de paleobiologia i paleoecologia de l'Institut de Geologia de Praga, els quals s'han desplaçat a Caldes per tal d'estudiar-les in situ.

Publicada a "El PuntAvui" el dia 12 de juny de 2013, ACN, Caldes de Malavella.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)