Els arqueòlegs troben un forn al poblat ibèric de Montbarbat, a Lloret

Vist: 4313

Era dins un complex artesanal de metall, que data del segle IV aC.

Les excavacions al poblat ibèric de Montbarbat de Lloret, que van acabar divendres, han permès descobrir-hi un complex artesanal de metall en el qual hi ha un forn. La troballa ha estat una sorpresa, ja que fins ara en les excavacions s'havien trobat fonamentalment cases. L'arqueòloga Maria del Vilar Vilà va explicar ahir que no descarta trobar un segon forn. La troballa, va explicar, és molt important perquè fins ara només s'havien trobat dos forns més com el de Lloret.

El poblat ibèric de Montbarbat, amb una superfície de 5.700 metres quadrats, va començar-se a excavar el 1978 i des de llavors cada any un equip d'arqueòlegs hi treballa uns dies. Fins ara, els treballs es feien durant tres setmanes a l'any però aquest any s'han allargat un mes i mig. Divendres van acabar les excavacions, durant les quals s'ha descobert un complex artesanal del metall, que data de la segona meitat del segle IV abans de Crist. L'arqueòloga que ha dirigit les excavacions, Maria del Vilar Vilà, va explicar ahir que no descarta descobrir un segon forn l'any que ve. L'arqueòloga també va dir que de forns com el de Lloret només n'hi ha al Vendrell i a Ullastret. Ara, les anàlisis químiques indicaran quin material treballaven els ibers, encara que tot fa pensar que era el ferro.

En total aquest any s'han excavat 216 metres quadrats i, al marge d'aquesta zona de treball, també s'han descobert algunes cases amb habitacions molt degradades. Algunes de les parets de les cases estaven suportades per una roca molt grossa que hi ha al poblat. La llegenda diu que sota la roca s'amaguen grans tresors, motiu pel qual els furtius hi han excavat i han destruït part de les restes arqueològiques que hi havia. Respecte a la roca, els experts tenien fins ara una altra teoria. Creien que sota la roca s'amagava una plaça pública o un lloc de culte religiós, una hipòtesi que sembla descartada.

Fins ara, les excavacions arqueològiques que s'han fet al poblat de Montbarbat han fet possible descobrir restes d'utensilis de ceràmica feta a mà i al torn, que probablement havien estat elaborades a prop del jaciment. Al llarg dels anys també s'hi ha trobat ceràmica d'importació, tant de vernís negre com àtica.

Publicada al diari "El Punt", 22 d'octubre de 2002 - J.Juanola/R.Estéban - Llorent de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)