Podran conèixer millor com vivien els habitants de la vil·la romana de Tossa.

Vist: 3991

Han descobert una cambra amb el mur perimetral a sobre.

A la vil·la luxosa romana dels Ametllers de Tossa de Mar s'ha fet un altre gran pas endavant en trobar-hi els arqueòlegs una cambra de la zona residencial amb el mur perimetral a sobre, que fa uns vuitanta centímetres de gruix. Curiosament, la caiguda d'aquest mur obre les possibilitats de trobar-hi més peces de gran valor i, al mateix temps, conèixer millor com vivien els propietaris, ja que tot apunta que la vil·la va caure mentre encara era habitada.

«Inicialment pensava que el mur havia caigut posteriorment a l'ocupació. Però ara, crec que va caure de forma accidental, ja que es pot veure com es va reforçar el mur següent, eliminant la zona on va caure. Si és així, amb una caiguda accidental, trobarem diversos nivells d'ocupació», va afirmar el director de la campanya arqueològica, Lluís Palahí.

El mur va caure en una habitació del sector de la zona residencial del jaciment que s'excava dins de l'actual campanya arqueològica. Ara es realitzen els treballs de neteja i dibuix del mur que va caure, abans d'iniciar el desmuntatge del mur per poder confirmar les actuals sospites.

La retirada del mur, arran del gruix que té, entre 70 i 80 centímetres, s'haurà de fer amb màquines. El mur que va caure ocupa un espai de 12 metres de llargada per 6 d'alçada. «I a veure què sortirà», va afirmar el director de la campanya. Palahí té esperances de trobar peces importants en aquest punt. I més si es té en compte que en una cata arqueològica feta els anys 80 sota el mur, a càrrec de Mario Zucchitello, s'hi va trobar una petita escultura de marbre d'un gos, actualment exposada al museu municipal. Fa dues campanyes, els arqueòlegs van trobar a la piscina de la vil·la tot un conjunt escultòric de marbre, que ja ha estat restaurat i que aquest estiu s'exposarà al museu.

Per ara, en aquesta campanya, s'ha trobat molta ceràmica i també alguns objectes diversos, com són peces d'os treballades, monedes i un anell de bronze. El més destacable, però, és la localització d'una extraordinària xarxa de calefacció de l'immoble. Aquest element emfatitza encara més l'opulència de la vil·la, considerada la més luxosa de la demarcació de Girona. A més, en els nivells d'època republicana s'hi ha trobat una llar, tres sitges i molts de murs. Acabada la campanya arqueològica, que ha de posar al descobert tota la zona residencial, l'Ajuntament té previst condicionar el jaciment per poder-lo visitar.

Publicada al diari "El PuntAvui", 13 de maig de 2002 - Albert Vilar - Tossa de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)