La vil·la romana de Tossa tenia una extraordinària xarxa de calefacció

Vist: 4197

Estructures de la part noble del jaciment continuen fora del seu àmbit de protecció

La nova campanya arqueològica a la vil·la romana dels Ametllers de Tossa de Mar ha posat al descobert una extraordinària xarxa de calefacció de l'immoble, ja que va més enllà de l'entorn de les termes. Amb aquest descobriment es posa un cop més de manifest la gran opulència de la vil·la romana, considerada la més luxosa de la demarcació de Girona. Al mateix temps, s'ha comprovat que la zona residencial té una superfície de 5.000 a 6.000 metres quadrats, ja que ultrapassa l'actual àmbit de protecció. La campanya acabarà d'enllestir l'excavació de l'espai noble per fer-la visitable aquest mateix estiu.

L'hipocaust, que és el sistema d'escalfar cambres per mitjà de canalitzacions per sota els terres per on passa aire calent, es va descobrir a les habitacions de l'entorn de les termes, que són del segle I i II dC. Però amb les recents excavacions s'ha descobert que el sistema de calefacció continua a altres habitacions. Així, segons va explicar el director de la campanya, Lluís Palahí, han descobert que hi ha hipocaust en una cambra que qualifiquen com el menjador d'hivern i a dues habitacions més, sense descartar que n'hi pugui haver una altra. «Tota la façana principal tenia calefacció», va afirmar Palahí.

El director arqueològic va reconèixer que és «molt rara» la important xarxa de calefacció. Però, al mateix temps, representa un element més per posar de manifest el luxe que presentava aquesta vil·la. «Això implica el gran poder de riquesa del propietari, ja que per tenir calefacció cal tenir esclaus, material combustible i un important manteniment», va dir. En actuacions passades ja es va descobrir la fastuositat del jaciment amb la troballa de dos patis, una piscina i una sèrie d'escultures de marbre.

D'altra banda, la campanya actual, la tercera, està descobrint murs aïllats i sitges del període baix republicà, segle I aC, cosa no gaire freqüent a la demarcació. I, al mateix temps, s'ha vist que l'espai noble continua per la banda sud, amb la canalització del sistema hidràulic, i per la banda nord, amb el tercer porxo de la zona ajardinada, que està presidida per la piscina.

Les noves troballes estan posant de manifest, a part de la seva opulència, la seva extensió. Palahí creu que la vil·la pot tenir de 5.000 a 6.000 metres quadrats.

Exposició de les escultures

A.v. · El conjunt escultòric trobat a la vil·la romana fa dues temporades s'exposarà aquest estiu al museu municipal. El conjunt - integrat pel cap i una pota d'una pantera d'una taula d'un jardí, una estàtua del deu Dionís quasi sencera i fragments de dues escultures més, una petita escultura d'una granota i dues columnes ornamentals - actualment està al magatzem del museu, després de ser restaurades pel servei de la Generalitat a Sant Cugat en espera que s'encarreguin les corresponents vitrines.

L'exposició dels elements escultòrics restarà provisionalment al museu en espera d'executar el projecte, entre l'Ajuntament i la Universitat de Girona, per convertir la casa de cultura en un centre d'interpretació del món romà. Un cop adequat, totes les troballes romanes del museu passaran a l'antiga casa de cultura.

A part del jaciment dels Ametllers, de gran luxe, tant en l'aspecte estructural com moble, Tossa té dos jaciments romans més, el del Mas Carbotí i el de ses Alsines. L'Ajuntament vol crear una ruta patrimonial turística amb els tres jaciments i el centre.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 d'abril de 2002 - Albert Vilar - Tossa de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)