Arxius

Lloret recupera un llibre del segle XVI

Vist: 4076

Arxiu de Lloret de MarL'Ajuntament de Lloret de Mar ha recuperat un llibre de comptes del segle XVI en què es detallen els ingressos i despeses des del 1572 fins al 1788.

El llibre té 143 pàgines, és de gran format i té contracoberta de pergamí. L'estat de conservació és acceptable però abans de posar-lo a disposició dels investigadors és necessari que se'n restaurin algunes parts. A través d'aquest llibre, el clavari i jurats de la vila de Lloret deixaven constància per escrit del còmput global d'ingressos i de despeses.
Tot i que el primer assentament del llibre data del 1572, no va ser fins al 1593, amb la constitució de Lloret Lo nou redrés, quan es va establir l'obligatorietat que les antigues autoritats locals havien de passar comptes dels ingressos i despeses als nous representants del municipi. D'aquest acte i control, n'havien de deixar constància en el llibre albarà de clavaria. Durant la baixa edat mitjana i l'època moderna, el clavari era l'administrador principal dels fons municipals i l'encarregat de controlar-ne els ingressos i despeses. En el llibre, hi apareixen fets destacats que van provocar despeses a la vila, com l'anotació del 1647, en plena guerra dels Segadors, en què s'indica que cal la despesa de 640 lliures pels 20 soldats que havien de socórrer Lleida.

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 d'agost de 2011 - El Punt - Lloret de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)