Centres d'Estudis

La Diputació de Girona dissol el Patronat Eiximenis, obligada per la llei local

Vist: 4364

Ple de la DiputacióGaranteix, però, que la tasca de suport als centres d'estudis gironins continuarà "com fins ara" a través d'una nova estructura administrativa.

El ple de la Diputació va aprovar ahir per unanimitat la dissolució del Patronat Francesc Eiximenis "per imperatiu legal", ja que s'hi ha vist obligada per la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (Lrsal). El vicepresident Xavier Soy –fins ahir també president del patronat– va garantir, però, que la tasca d'aquest organisme, que aixoplugava set centres d'estudis de la demarcació, es continuarà fent "com fins ara" a través d'una nova estructura administrativa.
La Lrsal insta a revisar les entitats instrumentals que formen el sector públic local d'acord amb el principi de reducció de la seva dimensió i per això la Diputació s'ha vist obligada a dissoldre el patronat com a organisme autònom local. "No voldríem que fos així, però ens hi veiem obligats per llei", va admetre Soy, que va explicar que la solució es basarà a "facilitar un nou paraigua" a la tasca que feia el patronat i que ja se n'ha informat als seus membres. "Hem explicat als centres del patronat que a través d'una nova estructura administrativa garantim que tindran la mateixa aportació –80.000 euros– i la mateixa voluntat política per continuar funcionant com fins ara." Concretament, va apuntar que en lloc de funcionar com a organisme autònom "ho farà com a òrgan intern de la Diputació, la qual cosa farà possible una gestió més àgil, no tan rígida com fins ara". A més, va avançar que s'obrirà un procés participatiu de cara a la creació del nou òrgan que ha de substituir el patronat en què tots els membres podran participar-hi.
La Diputació va crear el patronat el 1962 per agrupar i coordinar els diversos centres i instituts d'estudis locals i comarcals de Girona. Des de llavors i fins ahir, ha exercit al llarg de més de cinquanta anys una tasca de suport als centres adscrits, amb la convocatòria anual d'ajuts per a l'edició de textos científics i la realització d'activitats culturals. Ha estat, a més, un instrument de referència al servei de la comunitat investigadora, amb l'impuls d'iniciatives com ara la convocatòria anual de beques de recerca i l'organització de trobades anuals de centres d'estudis i també de jornades de formació i de difusió de la recerca local.

Publicada al diari "El PuntAvui", 22 d'octubre de 2014 - Lurdes Artigas - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)