L'heretat integrava casa, paller, era i unes 630 vessanes de terreny. Antigamnt pertanyia als germans Antonio i Pere Paronella de la Vall, després als Buscató de la Selva de Dalt que al 1750 el traspassaren a Sant Pere de Rodes.
Afectat per la desamortització de Mendizábal, fou adjudicat a Agustí Tiffi de Figueres, però una executòria l'assignà als ducs de Medinaceli que després de refer-lo al 1878, l'arrendaren a diversos masovers i pastors. Emplaçat en un gran planell encarat a migdia, a recés de tramuntana i envoltat d'extensos camps i pastures, disposava les millors terres de l'indret, actualment repoblades de pins. L'heretat confrontava amb terres del marquès de Dosaigües, el senyor feudal de Palau, amb qui l'abat de Sant Pere de Rodes mantingué un llarg plet termenal. A mitjà del segle passat, es referen les parets i el teulat. Al 1900, l'habitava el matrimoni palauenc Josep Mercader i Maria Barceló, juntament amb quatre fills. Un dels darrers estadants fou la família Descamps, fins que al 1950 s'establiren a Vila-sacra.
Actualment constitueix una àrea de picnic de la Generalitat de Catalunya. Hi ha un magatzem del Parc Natural, i és la seu de l'Àrea de reintroducció de la tortuga mediterrània. La finca on es troba està lligada al Programa Forest Consorciat G-3-011"Muntanya de Sant Pere de Rodes".
Informació extreta de:
Llibre "El Cap de Creus, 60 itineraris de Portbou a Roses" d'Arnald Plujà i Canals
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )