Troben un mur defensiu del segle XI a Celrà

Vist: 3855
Intervenció arqueològica a la Torre Desvern de Celrà
Foto: Ajuntament de Celrà

La darrera campanya arqueològica duta a terme a la torre Desvern de Celrà, entre els dies 3 i 21 d’aquest mes, ha permès de documentar una estructura de caràcter defensiu que hauria format part de l’habitatge d’un cavaller de la petita noblesa.

Un grup d’estudiants de la Universitat de Girona dirigits per Marc Prat i Jordi Sagrera ha posat al descobert aquesta imponent construcció, formada per una torre allargada amb els extrems semicirculars i un recinte quadrangular annex. L’estructura descoberta va ser construïda amb un morter molt resistent i té una amplada notable. Les restes localitzades són el precedent directe de la torre Desvern, construcció d’origen medieval que va ser construïda durant la segona meitat del segle XII i que encara avui es conserva pràcticament sencera, malgrat les modificacions i les reformes posteriors.

Tot i que encara manca un estudi exhaustiu del material arqueològic localitzat, la construcció podria situar-se cronològicament a l’entorn del segle XI i estaria relacionada directament amb l’establiment del sistema feudal i la creació de petites senyories. Aquesta campanya posa fi a les excavacions a la torre Desvern perquè els objectius marcats s’han considerat assolits.

Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de juliol de 2017 - Adam Domènech - Celrà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)