Can Verdera de Torrent

Portal Gironí
Vist: 3542

El mas Verdera del Torrent és difícil d'identificar en haver quedat totalment desdibuixat per les construccions posteriors que conformaren el carrer del Pou Vilà. Estava encaixat entre els masos Cornellà i Bosser.

En un dels pergamins de la institució medieval de l'Almoina del Pa que porta data de 16 de març de 1350, conservats en l'Arxiu Diocesà de Girona, es redactà l'establiment atorgat a favor de Berenguer Verdera de la casa anomenada Sa Masó i de l'hort amb oliveres contigu. Sa Masó havia estat en els seus orígens, juntament amb el mas Valls del Torrent, un gran capmàs de la Pia Almoina. En efecte, consta en lafont abans esmentada, que l'any 1278 Bernat Estruch, ciutadà de Girona, vengué Sa masó a l'Almoina per 1.100 sous de Barcelona.

En el capbreu de la Pia Almoina de 1372 hi surt relacionat Berenguer Verdera com a home propi i sòlid. En segles posteriors, segles XVII i XVIII, els descendents de la nissaga Verdera del Torrent continuen atorgant capbreus de reconeixement del domini directe. Així ho feren Anna Verdera el 1666 i Domènec Verdera cent anys després1.

1 Els castells i masos de Celrà, per Lluís Camps i Sagué. Taller d'Història de Celrà. 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)