Mas El Sobirà de Santa Creu

Vist: 3142

El primer esment del Sobirà data del 1294, però l'edifici actual és fruit d'una construcció feta a partir del 1577 arran de la unió dels masos Sobirà d'Amunt i Sobirà d'Avall. Centre d'una propietat immensa, que al s. XVII s'estenia fins a Vic, el casal, de grans dimensions i estructura complexa, té un cos principal de quatre plantes coronat per una torre de defensa, uns cossos laterals amb diverses balconades i galeries, un era sobreelevada i una edificació exempta on hi ha diverses dependències de treball i l'actual hostal.

Destaca especialment la capella, consagrada l'any 1609 i dedicada a St. Bernat de Claravall. És de planta rectangular, coberta amb volta de creueria i amb una excepcional decoració ceràmica als murs, obra del valencià M. Lapuja, distribuïda en 3 plafons (Naixement, Adoració i Via Crucis). També hi ha un retaule barroc. L'estat de conservació del mas, habitat i en ple funcionament, és excel·lent.

No gaire lluny del mas s'hi localitza un pou de glaç datat d'entre els segles XVII i XVIII en força bon estat de conservació

El mas centra la major part de l'activitat de la Vall de Santa Creu.

El viatger Zamora, esmenta Can Sobirà al segle XVIII, i mossèn Cinto Verdaguer hi va situar el relat "Consell mal aprofitat"

Una dita popular deia:

Si voleu saber qui són
els més rics d'aquesta terra:
el Noguer de Seguerò,
el Sobirà de Santa Creu
i l'Espona de Saderra

Informació extreta de:
Fitxa 4- El Patrimoni de la Selva
Girona Pas a Pas, de Dolors Grau, Lluís Planas i Antònia Vilaplana
Excursions per la Vall d'Osor de Narcís Ramió, Fèlix Bruguera i Jaume Catalán, Ed. Ajuntament d'Osor

 

 

 El Sobirà de Santa Creu (Osor)

 

 

 

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)