Mas Amic

Vist: 3244

Anomenat també Mas Campolier.

Aquest mas està situat en un turó al sud de Banyoles.

Apareix documentat a l'Any 1221"... Mansus Amic..."

Apareix en el fogatge de 1497, com "l'Amich"

A l'any 1595, Miquel Argelaguer, propietari del mas Vilalba de vall, de la parròquia de Miànigues, ven a Carta de Gràcia, a favor de Miquel Amich, pagès de la mateixa Parròquia, l'Hostal de Prat Ras. (Arxiu particular del Mas Campolier)

Les crisis dels segles XIV a XVI, enforteixen el mas Amich, que es consolida com a casa forta de la zona

A l'any 1641, la famí­lia Campolier comprà el mas Amich de Miànigues i es vengueren el seu mas de Santa Pau. A partir d'aquest moment el mas passà a anomenar-se "Can Campolier"

El 3 de juny de l'any 1685 es signà un establiment entre el Monestir de Sant Esteve de Banyoles, com a senyor directe i propietari de les aigües de l'estany, pel qual cedeix el domini útil i l'ús de l'aigua de l'estany per al molí­ fariner del senyor Campolier en el seu mas de Pere Seca

L'edifici te tres etapes constructives: la primera dels segles XII i XIII, la segona dels segles XVII i XVIII i la última del segle XIX. A la porta hi han dues inscripcions, en una es pot llegir la data de 1613 i a l'altre es llegeix "Ihs: Miquel: Campolier: me fesit: any 1684: dit: any fou: lo fesit: a: Gerona"

Informació extreta de:
Monografia "Miànigues" de Pau Viladiu i David Sala, de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)