Roses explica l’artilleria de costa amb el seu castell

Vist: 1537
Castell de la Trinitat i en primer pla l'escultura del capità Thomas Cochrane. Roses. Foto: El Punt Avui
Castell de la Trinitat i en primer pla l'escultura del capità Thomas Cochrane. Roses. Foto: El Punt Avui

La fortalesa de la Trinitat, un edifici del segle XVI clau en l’arquitectura militar, incorpora ara un ambiciós projecte museístic, amb recreacions virtuals i cinc àmbits per resseguir la seva història.

L’olor de pólvora, el neguit d’un atac d’artilleria, la importància estratègica d’una fortalesa i la rudesa de la guerra formen part del relat que s’explica des d’ahir al castell de la Trinitat de Roses. Aquesta fortalesa, una de les més importants del patrimoni militar català i que data del segle XVI, va ser un edifici excepcionalment innovador per l’època. Ahir, i durant una jornada de portes obertes, es va fer la inauguració del projecte de museïtzació, que disposa d’una recreació virtual que endinsa el visitant en aquests episodis.

L’alcaldessa, Montse Mindan, destaca l’aposta que s’ha fet per potenciar el patrimoni i la cultura, acostar la història del municipi i, a la vegada, esdevenir també un atractiu turístic de primer ordre. “Volem explicar la nostra història i divulgar el nostre patrimoni, que és molt important, com és el cas de la ciutadella o el castell, entre d’altres.”

Història i interactivitat

El projecte de museïtzació l’ha desenvolupat el grup Didpatri (Didàctica del patrimoni, museografia comprensiva i noves tecnologies) de la Universitat de Barcelona, sota la supervisió del catedràtic d’història Xavier Hernàndez. A l’entrada del complex el visitant s’ha de quedar amb l’escultura de bronze de mida natural del capità de la Royal Navy Thomas Cochrane, fet a partir de retrats i gravats de l’època i que és obra de l’escultora Mar Hernández Pongiluppi. La museïtzació ja és en bona part un homenatge a Cochrane. La relació d’aquest mariner anglès és clau perquè el 1808 a Roses, i amb els seus mariners i tropes espanyoles, Cochrane va defensar el castell de la Trinitat fins que es va haver de retirar amb una voladura devastadora en no poder protegir la guarnició que defensava de l’atac de les tropes franceses. De fet, Cochrane és el model amb el qual Patrick O’Brian es basa per crear la sèrie de novel·les del capità Jack Aubrey.

El castell de la Trinitat el van projectar l’enginyer militar de Carles I i el capità general d’artilleria Luis Pizaño. El 1544 van començar les obres de la seva construcció i el 1553 el perímetre murat ja estava construït i faltava edificar l’interior. El responsable del projecte va ser l’enginyer militar Luis Pizaño, que va idear una fórmula arquitectònica original per fer front a l’evolució i el perfeccionament de l’artilleria, a més de l’escenari bèl·lic de l’època. Roses, en ser dels primers llocs on es va intervenir, fou un camp de proves per a l’experimentació d’una nova arquitectura militar. Després d’haver participat activament en les batalles dels diferents setges pels quals va passar la població i el port de Roses durant els segles XVI, XVII i XVIII, el castell de la Trinitat va ser destruït definitivament el 1814.

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 de setembre de 2019 - Joan Trillas - Roses 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)