Les obres per cobrir l'absis de Sidillà, aquest setembre

Vist: 5337

Sant Romà de Sidillà - 2015 (PuntAvui)El projecte de restauració de l'església preromànica i el seu entorn es reactivarà per completar la cobertura que actua de protecció. Paral·lelament, s'iniciaran els primers treballs arqueològics.

L'Ajuntament de Foixà es manté ferm en l'objectiu que es va marcar fa dos anys de preservar el conjunt preromànic de Sant Romà de Sidillà, i enguany es tornaran a reprendre les obres de restauració i preservació de l'espai. En concret, aquest setembre està previst que s'acabi de cobrir l'església en la seva part de l'absis, la que va quedar pendent en la primera fase de l'any passat. L'actuació conservadora d'aquest setembre consistirà també a consolidar l'interior de l'església, unes accions que es faran prèvies a l'estudi de la zona. Per efectuar aquestes obres, aquest any l'Ajuntament de Foixà disposarà altre cop d'una subvenció emmarcada dins la campanya de restauració de monuments de la Diputació de Girona, i rebrà un ajut de 24.000 euros. Aquest finançament es completarà amb una aportació municipal que arribarà al voltant dels 4.000 euros, la qual cobrirà la resta del cost previst.

El conjunt patrimonial de Sant Romà de Sidillà està situat a la riba dreta del Ter, al nord del municipi de Foixà. Aquest conjunt arqueològic i arquitectònic està format per una petita església i un poblat, i a uns 100 metres de distància en direcció al nord hi ha una altra construcció de planta rectangular que es coneix amb el nom de Sant Sebastià. La consolidació d'aquesta planta serà el següent objectiu de restauració de l'Ajuntament, el qual s'ha pres seriosament la conservació del seu patrimoni.

La primera fase de la coberta es va dur a terme a finals de l'any passat, quan també es van consolidar els murs exteriors per poder aguantar la teulada d'acer i protegir l'estructura de l'església. Ara falta la protecció de l'absis trapezoïdal, que és l'actuació que s'afrontarà a partir d'aquest setembre. Anteriorment es van fer uns treballs de desbrossament de la zona molt intensos i que van servir per evitar que la vegetació malbaratés alguns dels murs i per evitar que el deteriorament fos més ràpid.

L'espai de l'església i el seu entorn, on hi ha el poblat, es vol senyalitzar i també actuar-hi per millorar la seguretat de la gent que visiti la zona. Perquè això sigui possible s'està ultimant un acord amb una fundació privada.

Paral·lelament a la consolidació i restauració del conjunt preromànic, començarà també el setembre vinent l'excavació arqueològica amb l'objectiu final de descobrir la relació entre el centre de culte i el poblat. La durada dels treballs serà d'uns quinze dies i formen part del projecte internacional CARE Corpus Architecturae Religiosae Europeae, IV-X, sobre l'arquitectura anterior a l'any 1000 arreu d'Europa.

L'equip de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona, que encapçala l'arqueòloga Gisela Ripoll, té previstes tres campanyes arqueològiques a la zona de Sant Romà de Sidillà, la primera de les quals tindrà lloc també al setembre.

Publicada al diari "El PuntAvui", 12 de juliol de 2015 - Joan Puntí - Foixà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)