Torna el Claustre del Convent dels Agustins

Vist: 2685

Ja s'ha reposat la portalada de l'església del convent dels Agustins de Palamós, si bé el rosetó va sol com una finestra al mar.

El claustre de l'antic convent dels Agustins de Palamós, del segle XVIII, torna a erigir-se al sector de les Pites, a la part alta de la vila. Així, es recuperaran, en la zona verda d'aquest nou espai urbà del municipi, els vestigis arquitectònics que es conservaven d'aquest convent. En aquests moments ja s'ha col·locat la portalada de l'església de l'antic convent, encara que el rosetó s'ha decidit ubicar-lo a la part alta, com a un tercer element, i que serveixi de finestra al mar.

El claustre, retirat l'any 1991 arran de les obres de la urbanització del sector –com també es va fer amb la portalada–, estava format per set voltes, amb sis columnes i dues d'adossades, amb els seus respectius capitells i bases. Davant del claustre es construirà un escenari en què es podran fer activitats culturals i musicals de petit format.

Una mica més amunt del claustre ja s'ha col·locat el rosetó, des del qual es pot veure el mar. I una mica més avall del claustre, en una altra parcel·la verda, s'ha ubicat la portalada de l'església, prop d'on es trobava originàriament. L'any 1993, durant la urbanització del sector, es va localitzar la primera pedra de l'església del convent, datada del 1772. Dins de la pedra hi havia una ampolla de vidre, on hi havia hagut l'escriptura de la benedicció i sis monedes.

La recuperació dels dos elements arquitectònics de l'antic convent té un cost d'uns 200.000 euros i es fa dins de la millora de la zona verda d'aquest àmbit, molt a prop del nucli antic. La inauguració està prevista per a les festes de Nadal. A la superfície d'aquest àmbit, que fa més de 3.000m², es combinaran espais enjardinats amb gespa i flors, units a través de pendents suaus i espais de paviment acabats amb sauló o llamborda, que minimitzaran els murs de separació existents actualment per no interferir la visió del paisatge i que en alguns casos es reconverteixen en grans bancs per seure. Un altre element destacable en aquest projecte d'urbanització, que executa l'empresa Transport Excavacions i Obra Pública Tarrés SL, és la il·luminació: es preveu reduir la intensitat de la llum respecte a l'existent actualment.Els frares Agustins van arribar a Palamós l'any 1568 i van fundar una comunitat que va edificar el convent a sa Punta del Molí, on més endavant es va obrir l'esvoranc de la pedrera. La construcció es va acabar al segle XVII. Va ser destruït el 1694-1695, per part de les tropes franceses que van assetjar la vila comandades pel duc de Noailles, perquè era al mig de la ciutadella. I a partir del 1724 van decidir aixecar-ne un altre. Però la construcció es va haver d'aturar, perquè es va obligar a fer-lo en un altre lloc, ja que la zona estava destinada a la defensa militar. Per això, el segon convent, del qual només queden els dos elements que ara es recuperen, es va fer apartat de l'anterior.

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de novembre de 2010 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)