Torroella recupera l’església de Santa Maria del Palau

Vist: 2816
Foto. El Punt Avui - Santa Maria del Palau (Torroella de Montgrí)
Foto. El Punt Avui - Santa Maria del Palau (Torroella de Montgrí)

S’han fet els treballs de consolidació i més endavant es duran a terme més actuacions de conservació.

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí vol apostar per destacar el valor del conjunt arqueològic medieval de Santa Maria del Palau, al sector nord-occidental del massís del Montgrí. En l’actualitat es conserva una part de l’antiga església romànica, datada del segle XIII, i es tenen documentades les restes de l’antic poblat del Palau, que va ser habitat des del segle II aC, en època romana, fins a la baixa edat mitjana.

Els treballs han estat intensos i s’ha anat bastint un projecte de recuperació. Aquesta tardor s’han fet els treballs de consolidació i conservació necessaris per evitar la pèrdua irreversible de l’església. Prèviament, es va encarregar a un despatx especialitzat una diagnosi i proposta de gestió. A més, l’Ajuntament va signar un conveni amb els propietaris, per a la cessió de l’església durant 40 anys.

En una primera fase s’hi han invertit 17.000 euros, aportats per la Diputació de Girona (10.000), l’Ajuntament (5.500) i els propietaris (1.500). Posteriorment, es planificaran i es desenvoluparan més actuacions de conservació, millora i estudi d’acord amb el projecte de diagnosi i gestió.

Una església i una vila

Tot i l’estat d’abandonament, el temple encara conserva una bona part de l’estructura. Segons assenyala l’expert medievalista Joan Badia i Homs, es pot considerar que l’església data del segle XIII, és d’estil gòtic primitiu o tardoromànic.

Al costat de l’església hi ha restes d’una antiga vila, que també es relaciona amb la proximitat de l’important camí d’Empúries. Aquesta població podria haver estat abandonada en traslladar-se els seus habitants a l’Escala quan aquesta població comença a ser habitada i a poc a poc va creixent.

Publicada al diari "El PuntAvui", 24 de desembre de 2017 - Joan Trillas - Torroella de Montgrí 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)