Els experts consideren que és un dels conjunts romànics de més qualitat del Baix Empordà
El director del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, Josep Maria Xarrié, va visitar ahir la capella del monestir de Santa Maria de Cervià de Ter i l'ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí per avaluar in situ la qualitat de les pintures romàniques que els restauradors han recuperat en la campanya d'aquest mes de juliol. Les pintures de Cervià de Ter, tot i que molt fragmentades, són d'una qualitat excel·lent, segons va dir Pere Rovira, cap del servei a Girona, mentre que les de Torroella, tot i haver-se preservat més senceres, presenten greus problemes de conservació.
Les pintures romàniques del monestir de Cervià de Ter daten, segons les primeres estimacions dels experts, de finals del segle XII o principis del XIII (l'edifici és del segle XI), i es van descobrir fa quatre anys al transsepte de la capella, quan es va emprendre la restauració del sostre i els murs. Els treballs de neteja i consolidació del fresc, finançats per la Generalitat i l'Ajuntament i que han costat uns 10.000 euros, no s'han pogut afrontar fins aquest estiu, dins les campanyes in situ que programa cada any des de 1981 el Servei de Restauració de Béns Mobles. A partir dels fragments conservats; molt més cohesionats a la banda esquerra de l'absis, es poden reconstruir els motius iconogràfics: en un dels costats apareixen els quatre evangelistes, amb els animals que els simbolitzen, i una màndorla central amb una figura esborradissa que tot fa pensar que es tracta de la verge; a l'altra banda, hi ha representada una crucifixió.
Les pintures estan molt fragmentades pels repicaments i enguixats d'intervencions anteriors, no sempre respectuoses, però les parts conservades permeten apreciar la qualitat del conjunt. «No s'ha trobat a tot el Baix Empordà un altre fresc del qual es conservin tants fragments i d'aquesta qualitat», va confirmar ahir Pere Rovira en la visita a l'obra. El conjunt, de fet, es pot considerar el segon mural romànic més important que es conserva al lloc original després del de Sant Tomàs de Fluvià, cosa que permetria crear «una ruta magnífica de pintura romànica que inclogués Cervià de Ter, Sant Tomàs de Fluvià i Sant Esteve de Canapost», va plantejar Rovira.
Publicada al diari "El PuntAvui", 30 de juliol de 2002 - Eva Vazquez - Cervià de Ter
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)