Desenterren una torre de vigilància del recinte romànic de Montsoriu

Vist: 3057

La troballa permet aclarir l'aspecte que devia tenir la fortalesa als segles XII i XIII.

Sota els nivells corresponents a la gran reforma de Montsoriu del segle XIV, que va donar el seu aspecte imponent al principal castell gòtic de Catalunya, han localitzat la torre de vigilància de la porta principal, edificada entre els segles XII i XIII. Es tracta d'una estança de planta quadrada, que devia tenir almenys dos nivells. Amb les reformes esmentades, la torre es va transformar en una de les habitacions del nou cos de guàrdia.

Els voluntaris del camp de joventut d'aquest estiu i, posteriorment, un equip d'arqueòlegs que precisament avui acaben la campanya han buidat de runa i terra la zona del pati d'armes que dóna a llevant, prop de la porta principal. Després de trobar el nivell del sòl del recinte del cos de guàrdia de l'època gòtica (on han aparegut materials tan interessants com algunes claus de volta), han assolit, en una cota d'entre 1 i 2 metres inferior, el terra, molt auster, d'una habitació quadrada (fa uns 3 metres de costat) que han identificat com la torre de vigilància del recinte romànic, sobre el qual van fer les reformes del XIV, quan els vescomtes de Cabrera es van traslladar aquí. Uns orificis delaten que des d'aquesta habitació feien córrer la barra de la porta. Els arqueòlegs sostenen que la torre devia tenir, com a mínim, dues plantes fetes amb fusta. Per entrar i sortir de la torre devien utilitzar una obertura perfectament identificable, que dóna al pati d'armes. Els materials que han aparegut en l'espai descobert no han estat cap sorpresa, ja que consisteixen en monedes, ceràmica, metalls (sivelles, per exemple) i un dau fet amb un os.

Arreglaran l'esquerda el mes que ve

R.E. · Joaquim Mateu, Jordi Tura i Joan Manuel Rueda, codirectors de les excavacions, dijous van rebre la notícia que les obres per consolidar la torre de l'homenatge (segle X) començaran el mes que ve. L'element més característic de la fortalesa té una gran esquerda vertical que suposa un gran risc per a la integritat de l'edifici, els arqueòlegs i els visitants. De fet, fa uns mesos van caure uns quants blocs de la part superior cap a dins de la torre i al pati d'armes. Les obres s'havien d'iniciar a la primavera, però quan va ser l'hora, l'empresa adjudicatària es va fer enrere. Quan acabin la feina a la torre, començarà la restauració del pati d'armes. La gestió de Montsoriu la porta un patronat que lidera el Consell Comarcal de la Selva.

Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de setembre de 2002 - RAMON ESTÉBAN Arbúcies / Breda / Sant Feliu de Buixalleu 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)