El castell de Montsoriu d'Arbúcies podrà rebre visites a partir del 2005

Vist: 2766

S'han iniciat els treballs de recuperació de la zona de la cisterna i el seu voltant amb un termini d'execució de sis mesos.

Si les previsions es compleixen, a partir de l'any 2005 el castell de Montsoriu -situat a 650 metres d'altitud i a cavall dels termes municipals d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu- serà visitable en la seva totalitat. I és que els responsables de la consolidació de la fortalesa esperen que les obres més essencials del projecte puguin estar enllestides l'any vinent per poder oferir les màximes garanties de seguretat a la gent que el vulgui visitar.

Fins avui, tant el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com la Diputació de Girona i altres institucions públiques del país, donen en comptagotes els diners perquè aquest conjunt monumental es pugui recuperar amb la celeritat necessària per poder atorgar-li finalitats pedagògiques, turístiques i culturals.

És per això que l'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu, que vetlla per l'adient desenvolupament del projecte, es queixa, en el seu últim butlletí informatiu. L'associació lamenta que «no s'ha produït la desitjable unitat que hi hauria d'haver hagut entre l'acabament de la restauració de la Torre de l'Homenatge i l'inici de les obres que han de tenir lloc a la zona del Pati d'Armes».

Aquesta descoordinació ha comportat, entre altres coses, «que el castell continuï tancat i no pugui ser visitable, i frustri el desig de moltes persones que s'hi acosten atretes pel que n'han vist o n'han sentit», segons Jordi Goñi, president d'Amics de Montsoriu.

No obstant això, Goñi es troba esperançat perquè amb el començament de l'estiu s'han iniciat els treballs de recuperació de la zona de la cisterna i el seu voltant amb un termini d'execució de sis mesos. Després el castell s'obrirà al públic, segons el president.

Visita extraordinària

Encara que les visites al castell no siguin possibles arran de les obres de rehabilitació, ahir més de 300 persones s'hi varen acostar. La visita es va centrar en llocs determinats de l'edifici, molt puntual i extremadament controlada per diverses persones de l'organització i guiada per Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies que coordina les excavacions.

Els 300 visitants van voler participar, així, de la festa que cada any se celebra per commemorar la diada de Sant Pere, considerat el patró del monument.

El gegants d'Arbúcies, Breda i Pineda de Mar també hi varen pujar per ballar als peus de les muralles. Els gegants de Pineda eren els convidats perquè s'anomenen Guerau i Ermessenda de Cabrera, personatges històrics que foren els senyors de Montsoriu.

El bon temps va afavorir els actes que varen acabar amb una arrossada popular.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 5 de juliol de 2004 - ESTEVE PUIG - ARBÚCIES 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)