La portalada de Ripoll, sota la lupa dels experts

Vist: 4329

El Patronat del Monestir de Santa Maria serà l'eix central d'un simpòsium en què es posaran en comú les investigacions més rellevants.Servirà per dissenyar l'estratègia de futur per protegir-la.

Portalada de Santa Maria de RipollPoca broma. El besnét de Guifré el Pelós, l'abat Oliba, va passejar per sota la "porta del cel", la portada monumental romànica del monestir de Ripoll, un temple on hi ha enterrat el fundador de la pàtria catalana i altres membres de la dinastia reial del país. És un element destacadíssim del romànic europeu i és un element central del conjunt del monestir, l'escriptori del qual va ser un dels principals focus culturals de l'Europa medieval. Ripoll ostenta la capitalitat de la cultura catalana aquest 2013 i aspira a aconseguir que la portalada sigui declarada patrimoni de la humanitat. Ha arribat el moment, doncs, d'engegar la maquinària, és a dir, de posar al dia i recopilar les investigacions més importants que han fet científics d'arreu sobre aquesta portalada. El marc serà un simpòsium internacional, ideat pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i promogut pel Patronat del Monestir amb el suport de la Generalitat i la Diputació.

Aquesta posada al dia arriba en un moment clau, segons va recordar ahir la responsable del Centre de Restauració de Béns Mobles, Maria Àngels Solé. Va explicar que l'any 2011 van encarregar un estudi interdisciplinari sobre la intervenció que es va fer a la portalada l'any 1962 –es va protegir amb resina– i que ara toca prendre una decisió sobre com afrontar-ne la protecció futura. Per tant, les aportacions del simpòsium ajudaran a no prendre una decisió unilateral i, a més, fonamentada en els resultats de les investigacions dels principals experts.

El secretari de la comissió científica del simpòsium, Marc Sureda, va explicar que té el doble objectiu d'estimular la presentació de les investigacions realitzades sobre la portalada i de no deixar aspectes importants per tractar, i que s'ha estructurat en els eixos de la creació, de la conservació i de la recuperació, és a dir, la seva interpretació en el context de la història de l'art europeu i com a patrimoni del país. El simpòsium s'obre el 16 d'octubre amb les conferències inaugurals de Peter Klein i Oliver Poisson sobre el context de les portalades romàniques i el motiu pel qual cal preservar-les. Els temes que s'hi tractaran són molt diversos: les portalades pintades, el suport arquitectònic a la litúrgia, la història de les intervencions a la de Ripoll, el pla de conservació del Pórtico de la Gloria de Santiago de Compostel·la i de les portalades de Notre-Dame de Torunai (Bèlgica) i, entre altres, l'estudi de la història política i els nacionalismes a partir de les escultures de la façana de Ripoll.

El president del Centre d'Estudis del Ripollès, Jordi Colomer, va explicar el programa d'actes complementaris i va fer una crida a totes les entitats perquè donin suport a la candidatura de la portalada a ser patrimoni de la Unesco. L'alcalde, Jordi Munell, va dir que el simpòsium és un gran suport a la candidatura per estar a la llista de la Unesco, el pas previ per ser declarada patrimoni de la humanitat.

Publicada al diari "El PuntAvui", 8 de març de 2013,Jordi Casas, Ripoll 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)