El govern inclou Peratallada i els Clots de Sant Julià en el conjunt d'Ullastret.

Vist: 4651

L'Ajuntament assegura que hi ha un «divorci» amb la Generalitat i que es regiran per l'acord de ple.

LAURA PORTAL - Ullastret - El govern de la Generalitat va aprovar ahir en el Consell Executiu que s'ampliés l'entorn de protecció del conjunt del bé cultural d'interès nacional d'Ullastret. Això significa que s'hi inclouran els polèmics Clots de Sant Julià i el terme de Peratallada, segons va explicar ahir el delegat dels serveis territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. L'alcalde de Forallac, Josep Sala, va assenyalar que per part del govern hi continuava havent una falta de diàleg que havia comportat un «divorci» entre les administracions i que es regirien per l'acord de ple pel qual no es donen per assabentats i retornarien tots els documents relacionats.

Després de mesos de picabaralles administratives i de govern, ahir la Generalitat va aprovar l'ampliació de l'entorn de protecció d'Ullastret. Aquest entorn es refereix als municipis d'Ullastret, Serra de Daró, Forallac i Fontanilles. Segons Sitjar, l'acord serveix per «afinar la recerca arqueològica i tenir una especial cura cap a les possibles restes que puguin anar apareixent a la zona». El delegat va manifestar, però, que aquesta protecció no significa en cap cas que s'hagin de paralitzar les activitats en aquest entorn, sinó que seran possibles però s'hauran de tenir en compte els estudis previs i els informes preceptius de la comissió de Patrimoni del servei d'Arqueologia, que en cap cas vol dir una limitació important pel que fa a activitats: «Es tracta d'intentar compatibilitzar la vida al segle XXI amb el respecte al patrimoni arqueològic. És a dir, trobar l'equilibri adequat.»

La resposta de l'Ajuntament de Forallac, el més polèmic en aquest afer i al qual pertanyen els termes afectats de Peratallada i el paratge dels Clots de Sant Julià, va ser per part de l'alcalde Josep Sala. Sala va assenyalar que l'Ajuntament s'inhibeix respecte al que faci la Generalitat en aquest sentit. Segons hi va afegir, des de l'Ajuntament es regiran per «l'acord ferm del ple», ja que amb ells «no s'ha parlat mai», i així no es donen per assabentats i retornaran els expedients i tots els documents relacionats. Sala va denunciar «l'estil» amb què han realitzat les accions els serveis territorials de Cultura. «En el cas de Vulpellac, un altre afer que també ens afectava, no hi ha hagut cap problema i hi ha hagut converses que han permès arribar a acords fàcilment, però no ha estat el mateix en el cas de Peratallada i els clots», afirmava Sala. Així mateix va recordar que potser «algun dia els semblarà (al govern) que el patrimoni també pertany a la gent del municipi».

NO FARAN DE POLICIA

Sala va negar que l'Ajuntament dubtés de la vàlua del patrimoni, i va afirmar que la seva queixa era per la falta de diàleg: «Nosaltres no farem de policia del govern en una qüestió en què se'ns ha ignorat totalment. Tampoc això vol dir que es malmeti res ni que no es protegeixi, però ens regirem per l'acord de ple.»

Sala va assenyalar que existia un «divorci» amb la Generalitat i que enraonant s'haurien entès.

Publicada a "El Punt" el dia 6 de juny de 2008

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)