Joiers de fa 7.000 anys

Vist: 4090

La Draga de BanyolesEntre el material desenterrat aquest estiu al jaciment neolític de la Draga de Banyoles destaquen moltes peces o fragments de penjolls i anells. També han desenterrat centenars de pals que sostentaven les cabanes.

La campanya d'excavacions d'aquest estiu al jaciment neolític de la Draga de Banyoles, que finalitza avui, ha complert les expectatives i, com ve sent habitual en aquest recinte explorat des de la dècada de 1990, els arqueòlegs hi han descobert molts materials que permetran un major coneixement de com es vivia fa 7.000 anys. En aquesta ocasió, el més destacat de les troballes són uns objectes d'ornamentació personal que, a diferència del que sol ser habitual, corresponen a diverses fases de l'elaboració i no pas exclusivament a peces ben acabades. Es tracta de petxines (procedents de la costa del Mediterrani), caragolines i fragments d'ossos o de dents amb els quals aquells primitius artesans confeccionaven penjolls, anells i altres ornaments. Per enllaçar les peces es creu que feien servir filaments d'escorça d'algun arbre -una pràctica comuna al Neolític- que en aquest cas seria de til·ler. "El fet que produïssin joieria denota una diferenciació de classes i l'existència de rols de prestigi entre els pobladors de la Draga", va explicar ahir l'arqueòleg Antoni Palomo, de l'empresa Arqueolític, en la presentació dels resultats de la campanya a la premsa.
La recerca d'aquest any s'ha centrat en unes àrees que s'havien començat a excavar l'estiu passat. Al marge de les restes d'ornaments, s'hi han desenterrat, entre altres materials, fragments ossos d'animals i de ceràmica, peces de fusta -com ara fletxes- i, de nou, molts pals pertanyents a les cabanes del poblat. Fins ahir n'havien tret uns 400, que s'afegeixen als prop de mil desenterrats en campanyes anteriors.
Indicis de roba
Fins ara ja s'havia constatat activitat tèxtil al poblat de la Draga, gràcies a la localització de restes de cordes i de cistells, i amb els indicis descoberts aquest estiu s'intueix que també hi podien teixit roba. Es treballa en aquesta hipòtesi -va aclarir Palomo- per una sèrie de materials que solen vincular-se a aquella activitat. Si els estudis posteriors ho confirmen, la Draga es convertiria en el primer jaciment del Neolític del sud d'Europa i la Mediterrània on s'hi constata la confecció de roba.
Al voltant de 70 persones -una part de les quals, estudiants universitaris- han intervingut en aquesta campanya, que, com en les anteriors, ha coordinat el Museu d'Arqueologia de Banyoles, i en la que han participat la UAB, l'empresa Arqueolític, el MAC i el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 31 de juliol de 2014 - Ramon Estéban - Banyoles 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)