Vilauba visigòtica

Vist: 3667

Les recents excavacions consoliden la part del complex agrícola aixecat després de la vil·la romana.

La campanya d'aquest any al jaciment de Vilauba de Camós, que està a punt de finalitzar, s'ha centrat en les restes més modernes del recinte, corresponents a unes estructures d'època visigòtica (segles VI i VII). Tres habitacions petites, amb el corresponent foc i un tancat per al bestiar conformen aquesta àrea de 600 m², adjacent a les estructures del que va ser la vil·la d'època romana (segles I aC a V). En pròximes intervencions es condicionarà perquè sigui visitable.

A diferència de les habitacions d'època romana, que eren molt àmplies i luxoses, les visigòtiques són molt més simples i ja adopten una tipologia que serà habitual a l'edat mitjana, segons van explicar el director de les excavacions, Rafael Dehesa (de l'empresa Arquolític) i els coordinadors del jaciment, Joaquim Tremoleda i Pere Castañer, que ahir van oferir-hi una visita guiada a les autoritats i la premsa. Un altre front dels treballs ha estat l'anomenat Camp de Baix, on han desenterrat estructures dels segles II i III vinculades a l'edifici coetani de la part superior del jaciment. És possible –van dir els científics– que hi trobin restes d'època ibèrica.

Desviaran la carretera

La Diputació té a punt un projecte per reformar la carretera de Pujarnol, que parteix en dos el jaciment. Això permetrà que el recinte s'unifiqui, es condicioni una zona d'aparcament i es construeixi un centre d'interpretació. La intenció de la Diputació és fer entrar el projecte de la carretera en els pressupostos del 2011 i 2012, però això encara no s'ha concretat. "Mirarem que es consideri una obra prioritària", va dir el diputat provincial Jaume Sitjà.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 de novembre de 2010, Ramon Estéban, Camós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)