Documents

Venda a carta de gràcia de Galceran de Vilanova a Gaspar Sitjar i Roc Capeller, del capmàs Llobet d'Estanyol - Pergamins Aj. Girona - (9 agost 1520)

Vist: 1429
Venda a carta de gràcia del capmàs Llobet d'Estanyol. AMG. Llicència (12/10/1557)
Venda a carta de gràcia del capmàs Llobet d'Estanyol. AMG. Llicència (12/10/1557)

9 d'agost de 1520

Venda a carta de gràcia atorgada per Galceran de Vilanova, donzell domiciliat a Girona, a favor de Gaspar Sitjar i Roc Capeller, ambdós d’Estanyol, d’una possessió de terra on havia estat situat el capmàs Llobet, ara derruït, de quinze vessanes d’extensió. A orient, afronta amb l’honor del mas Cendra i amb la de Gaspar Sitjar, a migdia, amb l’honor de l’esmentat Sitjar, i a occident i cerç, amb l’honor que el venedor va vendre a Pere Maties Cendra i amb la de l’esmentat Sitjar. El preu és de 90 lliures de moneda barcelonesa i se salva el dret i domini de l’Almoina del Pa de la Seu de Girona i el del priorat de Santa Maria del Coll quant a terços, lluïsmes, foriscapis, fadigues, drets d’empara i retenció i altres drets i un cens anual a l’Almoina del Pa consistent en 25 sous d’acord amb la reducció de censos, servituds i altres drets que es prestaven a l’esmentada Almoina pel mas Llobet i per un altre mas que Galceran de Vilanova va vendre a Joan Garangol, d’Estanyol, subscrita pel difunt Nicolau Masdéu, prevere rector de l’Almoina, amb consentiment del difunt Pere Guerau de Terrades, canonge i sagristà major de la seu, protector d’aquesta institució (Joan Oliu, notari de Girona, 11 de setembre de 1486), també difunt. Així mateix presta una tasca dels esplets a l’Almoina (abans de la reducció, cinc tasques, el braçatge i altres agrers) i la tasca i els agrers acostumats al priorat de Santa Maria del Coll. A part, paga censos i altres drets a l’església parroquial d’Estanyol i a la seva obra i tenia l’obligació de recollir les aigües pluvials que passessin pels recs d’aquesta terra.

Segueix àpoca.

Datació original:
Actum est hoc Gerunde die iovis nona augusti anno a nativitate Domini millesimo quingentesimo vicesimo.

Notari:
Narcís Reixac, notari públic per autoritat reial, substitut de l’hereu del difunt Jaume de Campllong, notari públic de la ciutat, batllia i vegueria de Girona.

Fons Ajuntament de Girona. Sèrie: Pergamins

Document representat:2 Manuscrit, Pergamí, 489 × 451 mm.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)