Editorial

Nou format del portal

Vist: 34247

A l'octubre de 1998 vàrem posar per primera vegada a internet un web de contingut generalista, però destinat a tractar temes minoritaris i d'àmbit estrictament local que, en aquells moments, tenien una presència molt minsa a la xarxa. La nostra iniciativa pretenia demostrar que, amb pocs recursos, es podia utilitzar la Teranyina d'Abast Mundial (World Wide Web –www-), com a eina de treball i de difusió d'aquells temes que no era rendible publicar-los en el suport tradicional de paper, però que no per això era menys interessant i important, posar-los a disposició del públic en general. No com a eina substitutiva de res, sinó com a instrument complementari del món investigador.

A l'any 2001 el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, ens va demanar de presentar el projecte en el marc de les VI Trobades de Centres d'Estudis Locals i Comarcals de les Terres de Girona, per tal de potenciar el desenvolupament de iniciatives similars en l'àmbit local i no vàrem dubtar a posar el nostre gra de sorra per motivar l'engegada de nous projectes, copsant un interès general en allò que el món dels investigadors i arxivers començaven a descobrir i valorar.
Ens complau veure com, a partir d'aquells moments incipients, han sorgit una quantitat immesurable d'iniciatives a tots nivells, que ofereixen gran quantitat d'informació sobre la nostra història i el nostre patrimoni, usant tant la quantitat i capacitat d'oferta de servidors, com l'estructura de xarxes socials públiques que han aparegut en els darrers temps.
Pensem que el nostre objectiu final ja està assolit en escreix i, per tant, hem de deixar pas a aquelles persones i entitats que han pres el testimoni en la tasca d'aportar contingut a la xarxa, un instrument ara imprescindible en tots els àmbits, inclús els culturals i artístics. Per això l'orientació del nostre portal derivarà cap en continguts temàtics concrets, donant suport a aquells treballs i estudis que per la seva procedència o entitat no disposin d'altres medis, sense deixar de banda la tasca de difusió de totes les iniciatives i activitats relacionades amb el passat del territori gironí.
Poc podíem pensar que 19 anys després encara mantindríem la presència amb les mateixes ganes i seriem capaços d'encetar un nou format i noves formes de presentar els continguts, adaptat a les eines actuals d'accés a la xarxa i enfocant la informació perquè sigui complementària i suplementària a la gran quantitat d'iniciatives que, des de diferents àmbits, han propiciat l'existència d'un gran varietat de continguts d'àmbit local.
Volem mostrar el nostre agraïment a tots els seguidors que amb les seves consultes, suggeriments, esmenes i recolzament, ens han aportat l'estímul necessari per continuar endavant en la tasca creativa d'aquest espai divulgatiu.

Jesús i Xavier Bohigas

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)