Mas Torrelles de Palagret o Cal Cuc

Portal Gironí
Vist: 3662

També esmentat com Can Cuc.

El mas Torrelles de Palagret és una heretat d'origen modern, almenys amb els noms pels quals ara la coneixem, malgrat que l'actual edifici podria fonamentar-se en els antics murs d'alguna altra construcció medieval. El casal resta situat arran de l'antic camí d'anar al mas Barrera i al castell de Palagret, per la banda de ponent de la riera, i a hores d'ara totalment integrat dins la urbanització de la zona residencial del Polígon.

En un document de juny de 1670, autoritzat pel notari gironí Rosselló, apareix Peronella Prim, muller de Miquel Torrelles, teixidor de lli, capbevant terres a favor del senyor de Palagret.

En el primer terç del segle XIX, Josep Torrelles n'era el posseïdor i hi vivia amb la seva muller Marianna Català, la seva filla Marianna Torrelles, el marit d'aquesta, Benet Renart, i els fills dels darrers (AHG. Fons de l'Ajuntament de Celrà. Padró del 1838).

Jaume Renart i Torrelles, hereu que fou dels seus progenitors, també fou propietari del mas situat a l'altra banda de riera conegut per Can Gich o mas Banyes de Palagret.

Del padró de 1898 obtenim que Josep Renart Gimpera, casat amb Josepa Cornellà, hi tenia el domicili junt amb el seu fill Josep.

L'hereu fou el primogènit Jaume Renart Cornellà que l'any 1927 es vengué la primera sort de les que integraven l'heretat -que comprenia el casal del mas Torrelles i el terreny dels voltants- a Miquel Farrerós Palahí, el qual en aquell moment vivia en una de les cases que encara s'alcen davant per davant. Amb el canvi de propietari el casal fou rebatejat per cal Cuc, àlies o motiu pel qual ja era conegut el nou comprador.

1 Els castells i masos de Celrà, per Lluís Camps i Sagué. Taller d'Història de Celrà. 

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)