Mas Xifre

Vist: 3387

Esmentat també com a Mas Xifra de Vilabella

En el llibre de "Vendas y altres translations de domini y transportations de la vila y terme de Llagostera en poder de Galceran Pons, notari, regint la notaria de dita vila, terme i baronia, trets de son llibret de notes"1. consta el següent:  "A 15 janer 1559, lo noble senyor don Martí Garau de Cruhilles, baró de Llagostera, stablí a Antoni Xifre, pagès de Llagostera, una pessa de terra boscosa anomenada la Arrabassada, situada en lo veÿnat de Vilabella, prop lo torrent de Gaya, y afronta ab lo camí de Gerona. Salva la directa senyoria per lo dit senyor baró a prestació de delmes"2.

El 9 d'agost de 1573, Gaspar Xifre, del mas Xifre de Vilabella compra el mas Miró, derruït3.

A l'arxiu de la famí­lia Caramany hi ha un pergamí­ de l'any 1625 (C5, 3437), corresponent a la venda atorgada per Jaume Xifra, pagès, senyor útil i propietari del Mas Xifra, de Llagostera, a favor de Pere Vidal Als. Mayensa, pagès de dit lloc, i la seva esposa Marianna Mayensa, d'una peça de terra d'unes vuit o nou vessanes situada al terme de Llagostera, pel preu de 55 lliures4.

1 Fons notarial de Caldes i Llagostera
2 L'estudi del mercat de la terra al segles XVI-XVII, per Pere Gifre.
3 Un mercat de drets de propietat sobre la terra. El cas de Llagostera, segles XVI i XVII, per Pere Gifre
4 Patrimoni i Arxiu. Inventari del fons patrimonial Caramany de Corçà. Seglex XIII-XX, de Pere Gifre i Santi Soler, editat per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, vol. 2 de la col·lecció Fontanetum

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)