Mas Peradalta

Vist: 1840
Mas Peradalta de Llorà. Foto: web Aresta Estudi d'Arquitectura
Mas Peradalta de Llorà. Foto: web Aresta Estudi d'Arquitectura

El mas Peradalta de Llorà, es troba documentat el 17 de gener de 1493, en el testament de Caterina, vídua de Pere de Peradalta, en el que nomena hereu universal a l'hereu del mas Peradalta de Llorà. Això significa que el mas ja existia abans d'aquesta data1.

La masia està fortificada i formada per un conjunt d'edificis, un dels quals és una pallissa, i que presenten trets arquitectònics i aparells constructius diferents, demostrant que possiblement es tracta d'una composició heterogènia formada des d'època medieval i fins a reformes recents en els tancaments. El cos principal és de planta rectangular. És de planta baixa i dos pisos, cobert amb teula àrab a dues aigües. Destaquen especialment les diverses finestres gòtiques, de permòdols i d'arc conopial, algunes d'elles espitllerades. Dos de les finestres de llinda plana tenen els anys inscrits: 1769 i 1770. I la porta de principal d'arc de mig punt obrada amb grans dovelles. Hi ha dues llindes que duen inscrites les dates de 1600 i 1611, i té un motiu decoratiu goticitzant.

La torre es situa entre els dos cossos rectangulars d'una masia, que l'envolten, a la meitat nord del conjunt. Vist el conjunt des de la façana nord, la torre es situa al centre de la masia, lleugerament sobre-elevada respecte els altres dos cossos que la flanquegen, adossats.

La torre possiblement estava exempta en origen, o si més no s'exemptava parcialment i s'adossava a un extrem del cos antic de la masia. És de planta quadrada i mesura uns 5,5 metres de costat. Per la cara visible, la nord, manté actualment l'aspecte original, escassament reformat en algun punt. És de planta baixa, dos pisos i sota-coberta o golfes; és probable que disposi d'una planta semi-soterrada, d'acord amb un petita finestra situada pràcticament al rasant del terreny actual. En aquesta façana, al primer pis, hi ha una finestra gòtica de permòdols espitllerada, a la banda occidental, i tres espitlleres, de dubtosa correspondència amb l'origen de la torre, a la banda oriental. Al segon pis hi ha una segona finestra gòtica de permòdols, al mateix plom que la primera, amb una tronera espitllerada. Al l'actual sota-coberta hi ha dues petites finestres que permeten pensar que ocupen les obertures dels antics merlets.

A les llindes de diversos finestral de la masia, hi ha inscrits els anys següents: 1600-1611-1769-1770. Tot i així, és possible que hi hagués una construcció anterior a aquest anys.

l'Edifici està classificat com a monument històric2.

1 Catàleg de Pergamins de l'Ajuntament de Girona
2 Web de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)