Can Piferrer, documentada l'any 1289, és la casa pairal de la família Ordis, magnífic exemplar de masia senyorial amb la tipologia estructural clàssica de tres trams, evident a l'exterior, amb àmplies balconades i façana esgrafiades corresponents a una reforma quasi total efectuada al final del segle XVIII.
Els Ordis procedien d'Usall. Guillem Ordis de Cutsac (1260-1308) és el primer membre de la nissaga que surt documentat. Can Piferrer fou incorporat al patrimoni Ordis en el segle XVIII, per entroncament matrimonial, i la família es traslladà a Crespià. El 7 de juliol de 1710, tingué lloc un casament doble: d'una part, Miquel Piferrer, pagès de la Torre de Crespià, es casa en cinquenes núpcies amb Marianna, vídua de Feliu Ordis des d'octubre de 1698; d'altra, Mariàngela Piferrer, a qui sembla pertanyien els vestits d'època que es conservaven a la casa, es casa amb Benet Ordis i Casademont, fill de Marianna, ambdós nuvis tenien 11 anys d'edat. Des de llavors els Ordis regeixen can Piferrer.
Miquel Piferrer, "de la il·lustre i noble família Piferrer de Crespià", com es llegeix en l'arxiu parroquial d'Esponellà, tenia el títol de Ciutadà Honrat de Barcelona.
Felip Ordis i Piferrer, clergue estudiant a Girona, tingué el benefici de Ntra. Sra. del Roser de Crespià, fundat pel seu pare, Miquel Ordis Piferrer (1724-1795), el 21 de març de 1761. Aquest darrer és el que va aixecar l'edifici l'any 1775 i el seu nom figura gravat en la pedra, damunt la porta de la façana principal de la casa. Aquest mateix benefici l'obtingué el reverend Dr. Josep Ordis i Piferrer (1810).
El casal és grandiós, amb amplis espais ajardinats a l'exterior i magnífiques i espaioses sales interiors, arranjades amb gust exquisit. L'accés principal de la casa és a tocar la carretera general, immediatament després de l'era de can Paulet. El portal de ferro porta el nom de Miquel ordis Pagès. El jardí i l'hort que confinen amb la casa per un mur de contenció, donen al torrent Merler, mentre transcorre paral·lel al carrer de Gènova, entre el carrer de l'Església i la carretera1.
1 Crespià. Quaderns de la Revista de Girona, Jaume Busquets i Mensa
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)