Empúries descobreix les seves velles entranyes

Vist: 4793

Empúries - El Punt Diari 26-07-2013Un joc de taula, un 'dòlium' i una dracma de plata, entre les darreres troballes fetes a la ciutat romana. Són el resultat del treball de tres setmanes d'una trentena de joves universitaris.

Una trentena d'estudiants universitaris d'arreu han estat excavant al llarg de tres setmanes a la ciutat romana d'Empúries, formant part del curs d'arqueologia, una pràctica anual que arriba ja a la 67a edició. Entre les descobertes més destacades de les tres setmanes de treball hi ha la d'una gerra de grans dimensions que s'usava per guardar-hi vi i oli, anomenada dolium, que s'ha trobat gairebé sencera, i un joc de taula semblant a l'actual tres en ratlla.

De les tres zones que s'han excavat –ho feien en grups de deu persones– han sortit també una gran quantitat d'àmfores, una bona colla de monedes de bronze i una dracma de plata, aquesta última una troballa poc habitual. En dues de les tabernae on s'ha treballat aquest any ja s'havia excavat en anys anteriors i corresponen a zones d'establiments comercials d'època romana altimperial (s I-II dC). En aquests dos nuclis han quedat al descobert uns forns petits que s'usaven probablement per reparar eines però que, en algun cas, també podrien haver servit per cuinar.

És en aquests espais on s'ha posar a la vista una acumulació d'àmfores corresponent a l'ocupació baixrepublicana de la ciutat. A part de tot això, també s'han recuperat diversos objectes de la vida quotidiana romana com ara atuells ceràmics i eines de metall.

El dòlium ha aparegut en una tercera tabernae a la banda occidental de la insula 30, prop de l'entrada a les termes públiques. Per sota dels nivells corresponents al segle II dC és on ha aparegut el dòlium, un recipient ceràmic de grans dimensions –el trobat ara, que és gairebé sencer, podia emmagatzemar fins a 800 litres de líquid–, encaixat al sòl.

Els dolium eren grans recipients ceràmics per emmagatzemar vi, oli o altres productes en època romana. Aquest, pel que han constatat els experts, podria haver estat utilitzat com a abocador perquè a l'interior s'han trobat restes de menjar. S'ha recuperat també un peu de taula esculpit en relleu fet amb marbre de Carrara.

Marta Santos, la coordinadora del MAC-Empúries, va mostrar-se satisfeta d'haver pogut donar continuïtat un any més al curs d'arqueologia que té una llarga tradició. Els alumnes, a més de les tres setmanes de pràctiques, han complementat el seu aprenentatge amb una part més teòrica. Els alumnes han posat en pràctica durant el curs les tasques relacionades amb l'excavació arqueològica així com la documentació de les dades i materials recuperats durant els treballs.

Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de juliol de 2013 - Joan Puntí - L'Escala

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)