Reconstruiran part del fòrum romà d'Empúries per fer-lo comprensible i visitable

Vist: 4016

Els visitants podran passejar per l'antic criptopòrtic i pujar a la base del temple central.

El fòrum romà d'Empúries serà objecte d'un canvi radical els pròxims anys. S'enderrocarà el porticat i els templets reconstruïts els anys setanta sense cap base científica, i s'ha iniciat un projecte de restauració i adequació museogràfica que permetrà als visitants passejar per dins l'antic criptopòrtic i pujar sobre la base del que va ser la cúria i el temple principal. Es reconstruirà fidedigna ment un angle del porticat i es farà un muntatge audiovisual que permetrà ensenyar com era i com funcionava el fòrum com a punt neuràlgic de la vida religiosa, política, judicial i administrativa romana.

«No ho estem muntant tot per tenir un parc temàtic, sinó que en base a la feina ben feta de recerca fem un jaciment visitable i comprensible», remarcava ahir el director general de Patrimoni Cultural, Marc Mayer, en la presentació del projecte de restauració, consolidació i adequació museogràfica del fòrum romà. Fins ara, el visitant només podia travessar la plaça de l'antic fòrum i veure dos templets i un tram de pòrtic reconstruïts erròniament a principis dels setanta. Arran dels darrers anys d'excavació, que han deixat al descobert tot el fòrum, s'ha dissenyat un pla que permetrà entendre com funcionava aquest espai entre el segle I aC i el III dC.

Les excavacions han permès trobar el criptopòrtic en forma de U que tancava la façana nord del Fòrum. Es restaurarà i es reconstruirà la coberta en un dels angles per mostrar com era originàriament i es refarà un tram del porticat - substituint també les columnes de l'entorn que no es corresponen amb les originals -. A més, s'hi instal·larà un sistema audiovisual explicatiu. També es restituirà el podi del temple principal, sobre el qual els visitants podran pujar per tenir una vista des del que era el punt dominant del conjunt. També es restituiran les plantes de la cúria i de la basílica, actualment molt desdibuixades. A més, es recuperarà el nivell original de circulació de tot l'espai del fòrum i ja s'ha tret la gespa que s'havia plantat els anys setanta.

Un procés de restauració similar es farà a les antigues termes, just al costat. «Amb aquestes excavacions es guanyarà donant una sensació de veritable ciutat i no d'espais aïllats», remarca el director del Museu Arqueològic de Catalunya -Empúries, Xavier Aquilué.

En cinc anys i tres fases

Les obres al fòrum romà es faran en tres fases i han d'estar a punt, junt amb les de les termes - ara a mig excavar -, per al 2008, coincidint amb el centenari de l'inici de les excavacions a Empúries. «Empúries farà un gran canvi perceptible per a tothom i la gent entendrà com funcionava la ciutat i no ho veurà com si fos una ciutat bombardejada», remarcava ahir Marc Mayer, que va destacar la feina científica que s'està fent en aquest conjunt arqueològic. «S'està treballant sense presses, estudiant tots els sectors, i amb la recerca com a punt principal», afirma el director general de Patrimoni Cultural, que opina que aquest és el camí que cal seguir. Actualment només hi ha un 10% de l'antiga ciutat romana excavat. Els treballs projectats, a més, es poden convertir en un bon aval per a la candidatura d'Empúries a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. «Actuacions com la del fòrum ho fan més possible, perquè mostren un jaciment d'acumulació de cultures i especialment llegible», afirma Marc Mayer, que remarca que «amb les investigacions fetes ja hi ha gairebé una enciclopèdia sobre Empúries, i encara queda molt per excavar».

Publicada al diari "El Punt", 22 de febrer de 2003 - Robert Carmona - L'Escala

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)