Can Palahí

Portal Gironí
Vist: 3931

Can Palahí és una petita heretat pagesa d'origen modern, segls XVII-XVIII. Possiblement formada per una branca fadristerna dels Palahí del Mas, per coincidència de noms comuns i alguna peça de terra que pertanyia en l'antigor als primers i acabà a mans de la família que ara tractem.

La masia de considerables dimensions, es troba situada a tocar el nucli de l'antiga vila medieval, pel costat de migdia, al carrer de la Muralla, davant per davant de la rectoria.

La dada més llunyana que hem trobat de la nissaga ens la dóna un document del 1674 on descobrim Sebastià Palahí com a propietari d'un hort veí del mas Geli (Can Prat de la Vila) (ACG. Pabordia de Juny).

Cal esmentar també que a l'any 1886 se segregaren i vengueren 547 metres quadrats del límit est de la peça on s'alça la construcció del casal a favor de la religiosa Rosa Santaeugènia Coll (RPG). Fou el lloc on s'edificà tot seguit el convent de les monges dominiques.

A partir de les darreries del divuitè hem pogut refer la genealogia dels successius hereus i pubilles de la nissaga: Sixte Palahí Corney; Benet Palahí Ripoll, nat el 1791 i casat amb Paula Amalrich Prat; Narcís, casat amb Antònia Vila Casellas; Martí, casat amb Dolors Pagès Bota; i finalment, la pubilla Maria, casada amb Joan Carolà Coll, de Medinyà, pares del propietari actual (AHG. Fons de l'Ajuntament de Celrà. Padrons municipals)1.

1 Els castells i masos de Celrà, per Lluís Camps i Sagué. Taller d'Història de Celrà. 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)