Inici d'obres de restauració a la ‘catedral' de l'Empordà

Vist: 4230

Basílica de Santa MariaEls treballs a la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries es finançaran entre l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació i el Bisbat.

El conseller Mascarell va presenciar el dia 29/12/2014 l'inici dels treballs.

La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries no ha estat mai oficialment una catedral, però Josep Pla la va qualificar de "catedral de l'Empordà", com va recordar-ho ahir l'alcalde del municipi, Xavi Sanllehí. Ahir es va oficialitzar l'inici de les esperades obres de restauració d'aquest temple, construït entre els segles XIII i XIV, i registrat dins el catàleg de BCIN (béns del patrimoni cultural català) com a monument històric. En una primera fase, els treballs es preveu que durin uns nou mesos, amb una inversió de 300.000 euros; s'intervindrà en la consolidació del campanar i en una primera actuació a la portalada.
A finals del 2012, un informe de l'aparellador de l'Ajuntament de Castelló havia alertat que s'havien detectat a l'edifici "problemes estructurals que podien provocar el col·lapse" de l'església i fins i tot que hi havia "perill per a vianants i feligresos". En part, aquests problemes estructurals es deuen a la pedra del temple, que s'esmicola amb el pas dels anys i les inclemències del temps. A les parts més afectades, les pedres seran substituïdes per pedra procedent de Sicília, ja que les pedreres de Vilacolum, d'on es va extreure el material original, s'han esgotat.
Sanllehí, tot agraint l'inici d'aquests treballs, va recalcar ahir que bona part d'aquesta primera inversió de 300.000 euros se l'endurà la instal·lació de la bastida que s'està instal·lant a la part nord del campanar. Per això, l'alcalde va demanar als representants de les institucions que finançaran aquesta primera fase: "No ens quedem amb la consolidació del campanar", perquè s'hauran d'esmerçar més recursos per a la restauració del temple.
En aquesta primera fase, la Generalitat i la Diputació de Girona hi posen 100.000 euros cadascun, mentre que l'Ajuntament de Castelló i el Bisbat hi posaran 50.000 euros cadascun. En paral·lel es farà una inversió de 100.000 euros per renovar el sistema elèctric de l'edifici. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, que ahir van presenciar l'inici d'aquestes obres i es van enfilar fins al campanar de la basílica, van coincidir amb l'alcalde a subratllar la importància i la necessitat d'aquests treballs. En les properes fases es preveu que caldrà consolidar els arcbotants i la coberta de la nau central.
El conseller Mascarell i el bisbe de Girona també van coincidir a destacar Santa Maria de Castelló d'Empúries com un exemple de patrimoni on s'uneixen culte, cultura i patrimoni, i en els quals cal invertir -tot i les dificultats econòmiques actuals- per construir un projecte de futur i de país.

Publicada al diari "El PuntAvui", 30 de desembre de 2014 - Esteve Carrera - Castellò d'Empúries 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)